x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vine uraganul Rita!

Vine uraganul Rita!

de Ana Ilie    |    21 Sep 2005   •   00:00
Vine uraganul Rita!

Ciclonul Katrina a lasat in urma 970 de morti, potrivit celui mai recent bilant, si sute de mii de persoane fara adapost. Spre coastele sudice ale Americii se indreapta acum ciclonul Rita, care a declansat deja o febra a evacuarilor.

Nici nu si-au tras bine americanii sufletul dupa trecerea intempestiva a ciclonului Katrina, ca o noua furtuna tropicala cu nume de femeie, Rita, ameninta sa loveasca tot regiunile de coasta afectate din Golful Mexic. Furtuna tropicala Rita s-a format in insulele Bahamas, in noaptea de sambata spre duminica, si va deveni ciclon pana ajunge pe continent, azi sau maine. Deocamdata, Rita se deplaseaza cu 24 de kilometri pe ora, spre Florida, iar rafalele din centrul furtunii ajung pana la 110 kilometri pe ora. Specialistii au apreciat ca fortele ciclonului vor creste doar pana la intensitatea trei, cu mult sub forta dezvoltata de Katrina (aceasta a avut o intensitate cinci pe scara Saffir-Simpson, ce masoara doar cinci grade). Cu toate acestea, autoritatile americane par decise sa nu mai lase nimic in voia sortii si sa se pregateasca temeinic, pentru a evita o tragedie de tipul Katrina, cand aproximativ 970 de persoane au murit si alte sute de mii si-au pierdut locuintele si agoniseala de-o viata.

EVACUARI.Pentru inceput, s-a ordonat evacuarea insulelelor Keys, din sudul Floridei, primele expuse uraganului. Mii de turisti si localnici au inceput sa paraseasca regiunea. Orasul Miami si zonele nordice ale Floridei au intrat in stare de alerta. Guvernatorul Floridei, Jeb Bush, fratele presedintelui George Bush, a sfatuit populatia sa plece din fata furtunii si sa isi faca rezerve de apa, hrana si medicamente pentru 72 de ore. Guvernatorul statului Louisiana, Kathleen Blanco, a cerut ieri populatiei din zonele de coasta sa se pregateasca pentru o eventuala evacuare. Blanco a fost criticata ca nu a cerut suficient de devreme populatiei sa fuga din calea Katrinei, si pare decisa acum sa nu mai faca aceeasi greseala. "Luam furtuna Rita foarte, foarte in serios", a tinut ea sa sublinieze.

La New Orleans, orasul cel mai greu lovit de Katrina, la 29 august, primarul Ray Nagin a ordonat suspendarea intoarcerii localnicilor refugiati in urma cu trei saptamani din fata urgiei. Mai mult, cei care au reusit sa se instaleze deja in casele ravasite de uragan au fost sfatuiti cu toata seriozitatea sa-si faca din nou bagajele si sa evacueze orasul.

AMENINTARE. Presedintele George Bush, care s-a deplasat ieri pentru a cincea oara in regiunile devastate de Katrina, a avertizat ca "furtuna tropicala Rita pare a se indrepta spre Golful Mexic. Este posibil ca aceasta furtuna sa provoace din nou inundarea orasului New Orleans".

Rita nu este singura amenintare, intr-un anotimp al cicloanelor extrem de agitat. La 615 kilometri de insulele Leeward s-a format deja ciclonul Philip, de categoria unu, iar specialistii ii urmaresc cu atentie evolutia.
×
Subiecte în articol: externe rita