x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vitali Kliciko anunţă că va candida la Preşedinţie

Vitali Kliciko anunţă că va candida la Preşedinţie

25 Feb 2014   •   15:12
Vitali Kliciko anunţă că va candida la Preşedinţie

Fostul campion de box şi co-participant la ampla mişcare de contestare a puterii de la Kiev, Vitali Kliciko, a anunţat marţi că va candida la alegerile prezidenţiale anticipate din Ucraina, programate pentru data de 25 mai, relatează AFP.

“Voi fi candidat la prezidenţiale. Sunt convins că trebuie schimbate complet principiile şi regulile jocului în Ucraina, trebuie restabilită justiţia”, a declarat acesta pentru jurnaliştii prezenţi la Parlament.

În Ucraina a început marţi campania electorală pentru alegerile prezidenţiale anticipate, stabilite în urma destituirii preşedintelui în exerciţiu Viktor Ianukovici de către Rada Supremă (Parlamentul unicameral ucrainean), în contextul unei revolte populare sângeroase.

Conform calendarului desfăşurării alegerilor, în perioada 25 februarie - 30 martie se pot depune candidaturile. Candidaţii pot fi desemnaţi de partide sau pot candida independent. Pentru a-şi înregistra candidatura, un candidat trebuie să facă dovada unui depozit de circa 2,5 milioane de hrivne (aproximativ 25.000 de dolari).

La termen, alegerile prezidenţiale din Ucraina ar fi trebuit să aibă loc în primăvara anului 2015. Dar acţiunile de protest care au durat aproape trei luni şi au degenerat în ample violenţe au condus la schimbarea majorităţii parlamentare şi la configurarea unei noi puteri la Kiev. Rada Supremă a votat la sfârşitul săptămânii trecute revenirea la Constituţia din 2004 (ce reduce prerogativele prezidenţiale în favoarea Legislativului), “excluderea” lui Viktor Ianukovici de la îndatoririle sale directe de preşedinte al ţării şi convocarea de alegeri prezidenţiale anticipate la 25 mai.

Până atunci interimatul la funcţia supremă în stat va fi asigurat de noul preşedinte al Parlamentului ucrainean Olexandr Turcinov.

Partidul Regiunilor, al preşedintelui destituit Viktor Ianukovici, şi-a anunţat luni trecerea în opoziţie şi i-a atribuit acestuia întreaga responsabilitate pentru agravarea situaţiei din ţară, distanţându-se de el. Reprezentanţii acestei formaţiuni, al cărei bazin electoral se află în sudul şi estul Ucrainei, au anunţat că vor înainta o candidatură la preşedinţie la 1 martie, după cum relatează RIA Novosti, citată de Agerpres.

Influentul guvernator al regiunii estice Harkov, Mihail Dobkin, şi-a anunţat deja disponibilitatea de a se lansa în cursa prezidenţială. O altă candidatură examinată de Partidul Regiunilor este cea a lui Serghei Tighipko, fost vicepremier şi clasat pe locul al treilea în alegerile prezidenţiale din 2010.

În acelaşi timp, unul dintre conducătorii Batkivşcina (Patria), Arseni Iaţeniuk, declarase anterior că la alegerile prezidenţiale anticipate vor candida toţi cei trei lideri ai formaţiunilor parlamentare de opoziţie - Kliciko, Iaţeniuk şi preşedintele partidului naţionalist Svoboda, Oleg Tiagnibok. Potrivit Interfax, printre posibilele candidaturi se poate număra şi cea a Iuliei Timoşenko, care a fost eliberată din închisoare după ce Parlamentul a votat dezincriminarea capetelor de acuzare pe baza cărora a fost încarcerată. Nu este exclusă nici participarea unor lideri ai mişcărilor radicale, care au protestat în Piaţa Independenţei.

Până la 15 martie, Comisia electorală urmează să creeze 225 de comisii electorale de circumscripţie, în baza candidaţilor înscrişi la Preşedinţie.

Moscova a dat de înţeles că nu recunoaşte noua putere de la Kiev, în timp ce UE şi SUA o invită să adere la eforturile financiare pentru a salva Ucraina de la un colaps economic. Referindu-se la noua putere ucraineană, premierul rus Dmitri Medvedev a declarat luni că “unii dintre partenerii occidentali consideră că aceasta este legitimă, cred că este o aberaţie să consideri ca legitim ceea ce a rezultat în urma unei revolte”.

În acest context, Casa Albă a menţinut neclaritatea în privinţa statutului lui Olexandr Turcinov, dar Jay Carney, purtătorul de cuvânt al preşedintelui Barack Obama, a subliniat că Parlamentul şi-a ales “noul preşedinte în mod legal”. El a remarcat că Ianukovici, în mod clar, “nu conduce în prezent în mod activ ţara”, dar nu a mers până într-acolo încât să-l numească pe Turcinov drept preşedinte interimar, notează AFP.

Ţările Uniunii Europene şi-au exprimat sprijinul public pentru Ucraina, aşa cum a declarat, luni, şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton, în timpul unei întâlniri avute la Kiev cu preşedintele Radei Supreme, Olexandr Turcinov.

×
Subiecte în articol: vitali kliciko