x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vize nationale pentru maghiari

Vize nationale pentru maghiari

11 Ian 2005   •   00:00

Premierul ungar Ferenc Gyurcsány este de parere ca notiunii de "maghiari din afara granitelor Ungariei" trebuie sa i se acorde continut juridic. Mai mult, Gyurcsány a dezvaluit unui post de radio ungar ca Executivul de la Budapesta intentioneaza sa creeze o "viza nationala" valabila pe o perioada de cinci ani pentru maghiarii care traiesc in tarile vecine.

ANA ILIE

MODEL BRITANIC. Pasaportul pe care il are in vedere Ungaria are drept model pe cel aplicat de Marea Britanie, unde cetatenii fostelor colonii au dreptul de a intra pe teritoriul tarii, dar nu se bucura si de alte drepturi. "Amendamentele legislative necesare ar putea fi votate chiar in luna iunie", a spus prim-ministrul ungar, care a mai mentionat ca ar dori sa negocieze cu Bruxellesul posibilitatea de a facilita intrarea in spatiul Schengen a titularilor unei asa-zise "vize nationale".

INTENTIE
Premierul ungar a dezvaluit ca Executivul de la Budapesta are in intentie acordarea de continut juridic notiunii de maghiar din afara granitelor Ungariei, "tocmai ca sa avem o baza juridica pentru ca maghiarii din afara granitelor sa poata obtine acel pasaport pe care si-l doresc de atata timp". Acest anunt vine la cateva saptamani dupa esecul inregistrat in Ungaria de referendumul care a avut drept tema acordarea cetateniei ungare celor aproape 3 milioane de maghiari care traiesc in tarile vecine, si impotriva caruia s-a declarat public chiar premierul Gyurcsány.

×
Subiecte în articol: externe