x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Viziunea lui Dick Cheney - Teheranul, sub amenintarea unui atac israelian

Viziunea lui Dick Cheney - Teheranul, sub amenintarea unui atac israelian

21 Ian 2005   •   00:00

Problema pusa de ambitiile nucleare ale Iranului devine din ce in ce mai acuta. Zilele trecute, americanii se intreceau care mai de care sa nege ca Washingtonul ar avea trupe de comando pe teritoriul iranian care sa fi primit ordinul de a identifica eventualele tinte nucleare, in vederea unei lovituri militare.


ANA ILIE

Mai mult, SUA se straduiesc de mult timp sa decida care este cea mai buna cale de actiune in privinta acestei tari, inclusa de presedintele George W. Bush in "axa raului" tocmai pentru ca nu se supune controlului Agentiei Internationale pentru Energie Atomica si continua sa-si urmareasca o agenda nucleara proprie. "Tinand cont ca Iranul are ca politica oficiala distrugerea Israelului, israelienii ar putea intr-adevar sa decida sa actioneze primii si sa lase ulterior comunitatea internationala sa se ocupe de repararea daunelor diplomatice", a declarat numarul doi din Administratia americana intr-un interviu acordat televiziunii MSNBC.

PROVOCATOR. "Daca iranienii nu isi onoreaza angajamentele, urmatoarea etapa vor fi prezentarea cazului in Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite si solicitarea impunerii unor sanctiuni internationale pentru a-i constrange sa-si respecte angajamentele asumate in cadrul Tratatului de Neproliferare Nucleara", a mai avertizat Cheney. El a incercat apoi sa diminueze efectul acestor afirmatii, subliniind ca tocmai pentru ca Israelul s-ar putea decide sa actioneze ferm este momentul ca regimul de la Teheran sa dea curs cererilor comunitatii internationale si sa renunte la "noul si robustul program nuclear" pe care l-a dezvoltat in ultima vreme. context. Afirmatiile belicoase ale vicepresedintelui american Dick Cheney au picat intr-un moment

DELICAT. Ministrul israelian al Apararii, Shaul Mofaz, nu s-a sfiit deloc sa declare, in septembrie 2004, ca Israelul va evalua toate optiunile pe care le are la dispozitie, inclusiv un atac asupra instalatiilor nucleare iraniene, cu scopul de a opri programul Teheranului de dezvoltare de armament nuclear. Si nu are nimeni nici un dubiu ca Israelul s-ar da inapoi de la o astfel de actiune, in numele securitatii sale. Intr-un atac aerian in 1981, Israelul a lovit reactorul Osirak din Irak si circula zvonul ca politicienii israelieni au intocmit chiar un plan de atacare a centralei nucleare iraniene de la Bushehr.

×
Subiecte în articol: externe