x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin a vizitat hidrocentrala de la Saiano-Şuşenskaia

Vladimir Putin a vizitat hidrocentrala de la Saiano-Şuşenskaia

21 Aug 2009   •   00:00

Premierul rus Vladimir Putin a vizitat vineri hidrocentrala Saiano-Şuşenskaia din Siberia, unde luni s-a produs cea mai gravă avarie din istoria energeticii ruse, soldată cu cel puţin 26 de morţi.



Potrivit ITAR-TASS, şeful guvernului de la Moscova a inspectat sala turbinelor, inundată în urma exploziei la unul dintre transformatoare şi de unde apa a fost aproape în totalitate scoasă. El a convocat o reuniune cu responsabilii regiunii pentru a decide măsurile în vederea reparaţiei hidrocentralei, precum şi pentru a examina posibilităţile de susţinere a familiilor victimelor accidentului.

În timpul acestei vizite, Vladimir Putin a cerut Ministerului rus al Energiei şi companiei RusHidro, cea care administrează Saiano-Şuşenskaia, să elaboreze şi să prezinte guvernului în decurs de şase săptămâni un plan de refacere a hidrocentralei. "Este necesară elaborarea unui plan clar de refacere a hidrocentralei şi această sarcină revine Ministerului Energiei şi RusHidro, care trebuie să utilizeze toate posibilităţile în acest sens. Planul trebuie elaborat şi prezentat Comisiei interguvernamentale în decurs de şase săptămâni şi confirmat printr-o decizie a executivului", a declarat premierul Putin, citat de Interfax.

Accidentul produs luni la hidrocentrala Saiano-Şuşenskaia, ale cărui cauze rămân în continuare obscure, a distrus complet hidroagregatul nr.2 şi a afectat grav sala turbinelor. Potrivit ministrului rus al energiei Serghei Şmatko, reparaţiile ar costa aproximativ 40 de miliarde de ruble /circa 880 milioane de euro/.

Hidrocentrala Saiano-Şuşenskaia, construită acum 30 de ani de puterea sovietică situată pe râul Enisei, în republica autonomă rusă Hakasia (Siberia Orientală), lângă frontiera cu Mongolia şi la aproximativ 4.300 de kilometri de Moscova, este cea mai mare construcţie de acest fel din Rusia şi una dintre cele mai puternice din lume.

×
Subiecte în articol: externe