x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin îi acuză din nou pe ''neonaziştii din Ucraina'' de uciderea etnicior ruși din estul Ucrainei

Vladimir Putin îi acuză din nou pe ''neonaziştii din Ucraina'' de uciderea etnicior ruși din estul Ucrainei

de Anastasia Paul    |    27 Ian 2023   •   18:30
Vladimir Putin îi acuză din nou pe ''neonaziştii din Ucraina'' de uciderea etnicior ruși din estul Ucrainei
Sursa foto: Hepta

Vladimir Putin îi acuză din nou pe ''neonaziştii din Ucraina'' de uciderea etnicior ruși din estul Ucrainei, de Ziua internațională de comemorare a victimelor Holocaustului, scrie AFP.

''A uita lecţiile istoriei duce la repetarea unor tragedii îngrozitoare. Dovada o reprezintă crimele împotriva civililor, epurarea etnică (şi) acţiunile punitive organizate de neonaziştii din Ucraina.'Tocmai împotriva acestui rău militarii noştri se luptă cu curaj. Orice încercare de revizuire a contribuţiei ţării noastre la Marea Victorie din cel de-al Doilea Război Mondial, nu face de fapt decât să justifice crimele nazismului, să deschidă calea renaşterii ideologiei sale ucigaşe'', a transmis acesta.

El a denunțat în mai multe rânduri genocidul asupra etnicilor ruși din regiunea Donbas, estimându-se că au fost uciși circa 15.000 de oameni, după anul 2014. 

Liderul de la Kemlin a făcut referire și la ''milioanele de victime nevinovate, evrei, reprezentanţi ai altor naţionalităţi, care au fost ucise, torturate, care au murit de foame sau de boli în timpul Holocaustului.''

Este prima oară când autoritățile de la Varșovia nu a invitat reprezentanți ai Rusia la marcarea a 78 de ani de la eliberarea lagărului de exterminare Auschwitz-Birkenau, din sudul Poloniei, desfășurate pe 27 ianuarie, în contextul războiului din Ucraina.

Vladimir Putin s-a întâlnit, joi, cu rabinul-şef al Rusiei, Berel Lazar, şi cu preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din Rusia, Aleksandr Borodoi, cărora le-a spus că nicio crimă comisă de nazişti nu se prescrie şi ţara sa face tot posibilul ca acestea să nu se repete.
''Rusia se opune categoric ca aceste crime să fie uitate, să se prescrie. Dintre toţi evreii exterminaţi de nazişti, majoritatea erau chiar cetăţeni ai Uniunii Sovietice, şi de aceea este o durere comună pentru noi toţi'. Politica Rusiei nu permite ca nimic de acest gen să nu se mai repete vreodată în istoria omenirii'', a  spus acesta, care a precizat că procuratura comntinuă să ancheteze astfel de crime.
''Facem tot posibilul pentru ca acesta să fie sprijinit la nivel internaţional. Din nefericire, sub diverse pretexte, multe ţări renunţă la o acţiune solidară în acest domeniu. Chiar şi aşa, indiferent de conjunctura politică actuală, vom continua să o facem''.

El a mai spus că știe despre atitudinea comunităţii evreieşti şi a autorităţilor israeliene cu privire la rolul Armatei Roşii în victoria împotriva nazismului.

''Noi spunem mereu că suntem dispuşi să facem tot posibilul pentru a găsi o soluţie paşnică. Toţi ştim că suntem fiii unui singur Dumnezeu şi dorinţa noastră este ca toţi să trăim în frăţie, înţelegere reciprocă şi prietenie, pentru ca oamenii să se respecte reciproc cu adevărat'', a spus și rabinul-şef al Rusiei, Berel Lazar. 

×