x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin acuză statele occidentale că vor prelungirea războiului din Ucraina şi destabilizarea Asiei

Vladimir Putin acuză statele occidentale că vor prelungirea războiului din Ucraina şi destabilizarea Asiei

16 Aug 2022   •   16:34
Vladimir Putin acuză statele occidentale că vor prelungirea războiului din Ucraina şi destabilizarea Asiei

Vladimir Putin spune că statele occidentale încearcă să extindă un sistem asemănător NATO şi în regiunea Asia-Pacific, scrie Reuters.

El a mai afirmat, la o conferință internațională pe teme de securitate desfășurată la Moscova, că SUA vrea să prelungească conflictul din Ucraina, început la 24 februarie 2022.

"Situaţia din Ucraina demonstrează că Statele Unite încearcă să prelungească acest conflict. Şi acţionează în acelaşi mod prin cauzarea unui potenţial conflict în Asia", a declarat acesta.

Statele Unite și partenerii NATO trimit armament Kievului pentru a se apăra împotriva invaziei ruse. 

Vizita lui Nancy Pelosi în Taiwan se înscrie "într-o strategie conştientă care are rolul destabilizării situaţiei mondiale". "Este o demonstraţie impertinentă a lipsei de respect faţă de suveranitatea altor ţări şi faţă de obligaţiile internaţionale. A fost o provocare pregătită minuţios", a acuzat preşedintele Rusiei.

Aceasta a stârnit furia Chinei care a desfășurat exerciții militare de amploare în jurul insulei. Beijingul are politica unei Chine unice, incluzând și Taiwanul, care se guverneaz independent din 1949. 

Vizita din această lună a președintei Camerei Reprezentanților, Nancy Pelosi, în Taiwan, pe care China îl revendică ca fiind al său, nu a fost „doar o călătorie a unui singur politician iresponsabil, ci parte a unei strategii americane intenționate și conștiente de a destabiliza și semăna haos în regiune și în lume", a declarat Putin.

"Aventura americană în Taiwan nu este doar vizita unui singur politician iresponsabil, ci face parte dintr-o strategie deliberată şi conştientă a Statelor Unite pentru destabilizarea şi deteriorarea situaţiei în regiune şi în lume", a insistat liderul de la Kremlin, citat de agenţia ANSA.

China a organizat cele mai ample exerciţii militare în jurul Taiwanului ca reacţie la vizita la Taipei efectuată de Nancy Pelosi, preşedintele Camerei Reprezentanţilor de la Washington. În plus, Beijingul a semnalat că manevrele militare în jurul Taiwanului vor deveni o rutină.

Deși SUA nu are relații diplomatice oficiale cu Taipeiul, mai mulți oficiali americani au început să se deplaseze în zonă. Totodată, SUA trimite armament Taiwanului și produce multe produse importante pe insulă. 

„Vedem, de asemenea, că întreg Occidentul încearcă să își extindă sistemul de alianțe în regiunea Asia-Pacific prin analogie cu NATO în Europa. În acest scop, se formează alianțe politico-militare agresive, cum ar fi AUKUS și altele”, a mai spus Putin.

 

 

 

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin nato asia pacific