x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin amenință cu oprirea totală a livrărilor de energie către UE

Vladimir Putin amenință cu oprirea totală a livrărilor de energie către UE

07 Sep 2022   •   18:15
Vladimir Putin amenință cu oprirea totală a livrărilor de energie către UE

Vladimir Putin amenință cu oprirea livrărilor de energie către UE dacă prețurile vor fi plafonate, scrie AFP.

"Dacă ţările europene vor să renunţe la avantajele lor competitive, este la latitudinea lor să decidă. Dar nu vom livra absolut nimic dacă este împotriva intereselor noastre, în acest caz economice. Nici gaz, nici petrol, nici cărbune. Nimic. Nu vom furniza nimic în afara condițiilor contractuale", a spus acesta la  Forumul economic de la Vladivostok, precizând că plafonarea prețurilor ar fi o decizie stupidă. 

G7 a decis, săptămâna trecută plafonarea prețului la petrolul rusesc iar UE vrea să stabilească un plafon pentru gazele naturale. Pe fondul acestor decizii, Gazprom a oprit livrările către UE prin gazoductul Nord Stream1. 

La acuzațiile țărilor occidentale că Rusia folosește exporturile de energie ca mijloc de șantaj, liderul de la Kremlin le-a îndemnat "să-și revină în fire" și a amintit că acestea au impus sancțiuni, nu invers. 

El a spus că UE are " mai multe soluţii: fie subvenţionează preţuri mari, fie reduc consumul" și a avertizat "Este mai bine să respecţi obligaţiile contractuale. Este imposibil să alterezi legile economice cu obiectivele. Altfel, acest lucru se va întoarce la tine ca un bumerang".

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin energie ue