x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ce spune Vladimir Putin despre folosirea în Ucraina a bombelor cu dispersie

Ce spune Vladimir Putin despre folosirea în Ucraina a bombelor cu dispersie

de Redacția Jurnalul    |    16 Iul 2023   •   21:20
Ce spune Vladimir Putin despre folosirea în Ucraina a bombelor cu dispersie
Sursa foto: Hepta

Armata rusă are suficiente bombe cu dispersie și le va folosi dacă forțele ucrainene decid să facă uz de ele pe front, a spus președintele Vladimir Putin.

''Vreau să spun că Rusia dispune de suficiente rezerve de diferite tipuri de bombe cu dispersie. Rusia nu doreşte să folosească muniţii scoase în afara legii la nivel internaţional. Dar, bineînţeles, dacă acestea sunt folosite împotriva noastră, ne rezervăm dreptul de a lua măsuri reciproce.

Până acum nu le-am folosit, nu a fost nevoie, chiar dacă la un moment dat am avut o binecunoscută lipsă de muniţie.

Forțele ucrainene folosesc până la 5.000 - 6.000 de obuze de 155 mm pe zi în luptă. SUA produc 15.000 pe lună, deci nu au suficiente, şi nici Europa nu are suficiente. Nu au nimic mai bun de propus decât să folosească muniţii cu dispersie'', a precizat liderul rus îmntr-un interviu pentru Rossia 1. 

Totodată, Vladimir Putin a spus că  nu  este nimic greșit în faptul că specialiștii militari ruși cercetează echipamentele occidentale capturate, cum sunt rachetele Storm Shadow, furnizate Ucrainei de Marea Britanie. 

Convenţia privind muniţiile cu dispersie a fost semnată la Oslo în 2008 și interzice producerea, stocarea, utilizarea şi transferul acestora. Ucraina a primit bombe cu dispersie de la SUA, însă acestea sunt interzise în 150 de state ale lumii dar nu și în SUA, Ucraina ori Rusia. 

Kievul a declarat că le va folosi numai pentru a împrăștia concentrările de soldați ruși dar s-a angajat să nu le utilizeze pe teritoriul Rusiei. 

Bombele cu dispersie explodează deasupra solului iar proiectilele se împrăștie pe suprafețe mariși ucid orice întâlnesc în cale, existând riscul de a răni civili. 

Human Rights Watch transmite că cele două părți aflate în conflict au folosit muniţii cu dispersie.

 

×