x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin își dorește un „dialog constructiv” cu Boris Johnson

Vladimir Putin își dorește un „dialog constructiv” cu Boris Johnson

13 Dec 2019   •   17:59
Vladimir Putin își dorește un „dialog constructiv” cu Boris Johnson

Preşedintele rus Vladimir Putin a spus că îşi doreşte un "dialog constructiv" cu premierul britanic Boris Johnson după victoria clară a acestuia la alegerile legislative anticipate, cele două ţări având relaţii dificile, potrivit AFP.

"Sunt convins că dezvoltarea unui dialog constructiv şi a unei depline cooperări în diferite domenii va corespunde intereselor ţărilor noastre şi ale întregului continent european", a afirmat Putin, citat într-un comunicat al Kremlinului.

Anterior în cursul zilei de vineri, purtătorul de cuvânt al Kremlinului s-a arătat prudent în privinţa unei îmbunătăţiri a relaţiilor dintre Moscova şi Londra, afectate de dezacorduri persistente şi de un scandal de spionaj.

"Sperăm întotdeauna că forţele politice care câştigă alegeri, indiferent de ţară, vor adera la dialog şi se vor concentra pe stabilirea de bune relaţii cu ţara noastră", le-a spus Dmitri Peskov jurnaliştilor.

"Nu ştiu în ce măsură astfel de aşteptări sunt adecvate în cazul conservatorilor" britanici, a adăgat el.

De mai mult de un an, Afacerea Skripal, după numele unui fost colonel de informaţii rus condamnat pentru spionaj în favoarea Regatului Unit, apoi oferit la schimb pentru alţi agenţi dubli, subminează relaţiile dintre Londra şi Moscova.

La 4 martie 2018, acest fost agent dublu a fost găsit otrăvit alături de fiica sa Iulia pe o bancă publică, la Salisbury, în sudul Angliei.

Autorităţile britanice au acuzat serviciul secret al armatei ruse (GRU) că a încercat să îl otrăvească folosind un puternic agent toxic. Moscova neagă că ar avea vreo responsabilitate în acest caz, care a dus la cel mai mare val de expulzări reciproce de diplomaţi din istoria recentă şi la noi sancţiuni din partea SUA.

Rusia şi Marea Britanie sunt de asemenea pe poziţii opuse în numeroase dosare internaţionale, de la conflictul sirian şi până la criza ucraineană.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Boris Johnson