x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin promulgă legea ce prevede confiscarea bunurilor celor care ''defăimează'' armata rusă

Vladimir Putin promulgă legea ce prevede confiscarea bunurilor celor care ''defăimează'' armata rusă

de Redacția Jurnalul    |    14 Feb 2024   •   17:45
Vladimir Putin promulgă legea ce prevede confiscarea bunurilor celor care ''defăimează'' armata rusă

Preşedintele rus Vladimir Putin a promulgat miercuri o lege ce vizează confiscarea banilor şi bunurilor persoanelor declarate vinovate de difuzarea de "informaţii false" asupra armatei ruse, o nouă ilustrare a represaliilor Kremlinului împotriva vocilor critice, la doi ani de la declanşarea ofensivei ruse împotriva Ucrainei, informează AFP.

Moscova a declarat ilegale criticile la adresa armatei la scurt timp după ce şi-a lansat invazia asupra Ucrainei, pe 24 februarie 2022.

Noul text promulgat a fost votat la sfârşitul lui ianuarie de Duma de Stat, camera inferioară a Parlamentului rus, apoi, la începutul lui februarie, de Consiliul Federaţiei, camera superioară.

Miercuri, deloc suprinzător, decretul prezidenţial semnat de Vladimir Putin a fost publicat de autorităţile ruse.

În momentul prezentării noului text, preşedintele Dumei, Viaceslav Volodin, estimase că această lege împotriva "ticăloşilor" va permite "pedepsirea trădătorilor" care "acţionează împotriva ţării lor".

În fapt, legea nu prevede confiscarea absolut a tuturor bunurilor unei persoane condamnate, ci a banilor şi fondurilor sale "utilizate sau destinate" finanţării de activităţi "criminale", termeni ce rămân foarte vagi.

De asemenea, textul legii autorizează justiţia să retragă toate distincţiile onorifice de stat persoanelor condamnate pentru "false informaţii".

Acuzaţia de difuzare de "informaţii false" despre armata rusă este pasibilă de o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani. Mai multe sute de ruşi au fost condamnaţi în virtutea acestui articol al Codului Penal rus în ultimii aproape doi ani de zile.

×