x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Putin: Vom creşte furnizarea de energie către alte regiuni ale lumii 

Vladimir Putin: Vom creşte furnizarea de energie către alte regiuni ale lumii 

13 Apr 2022   •   17:08
Vladimir Putin: Vom creşte furnizarea de energie către alte regiuni ale lumii 

Rusia va mări exporturile de energie spre alte zone din lume. Totodată, va crește consumul intern și va accelera procesarea de materii prime, anunță Vladimir Putin, citat de Reuters.

"Când vine vorba de petrolul rusesc, gaze şi cărbune, vom putea creşte consumul lor pe piaţa internă, stimula procesarea în profunzime a materiilor prime. Vom creşte, de asemenea, furnizarea de resurse energetice către alte regiuni ale lumii unde este cu adevărat nevoie de ele", a spus acesta, în cadrul unei întâlnirii pe tema Arcticii ruse. 

După invazia în Ucraina, statele occidentale au impus sancțiuni economice dure Federației Ruse. SUA, Canada, Marea Britanie şi Australia au oprit importurile de petrol. UE este dependentă în proporție de circa 40% de gazele naturale și petrolul din Rusia. 

Totodată, Vladimir Putin spune că țările occidentale sunt răspunzătoare de  criza energetică cu care se confruntă.â

"Refuzul mai multor ţări occidentale de a coopera în mod normal, inclusiv în ceea ce priveşte resursele energetice ruse, a lovit deja milioane de europeni, a provocat o adevărată criză energetică. Desigur, ne confruntăm şi cu probleme, dar acest lucru deschide noi oportunităţi", a precizat liderul de la Kremlin. 


Putin a mai spus că "ţările neprietenoase" au distrus lanţurile de aprovizionare în regiunile arctice ale Rusiei şi unele state nu îşi îndeplinesc obligaţiile contractuale, creând probleme pentru Moscova.

Moscova este gata să vândă petrol şi produse petroliere către "ţări prietenoase în orice interval de preţ", a declarat ministrul energiei Nikolai Şulghinov miercuri ziarului Izvestia, în timp ce cumpărătorii tradiţionali evită livrările ruseşti, forţând Moscova să reducă producţia de petrol.

Rusia afirmă că scopul său este demilitarizarea şi "denazificarea" vecinului său sudic într-o operaţiune întâmpinată cu rezistenţă puternică din partea forţelor ucrainene şi care a declanşat sancţiuni occidentale extinse.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin energie