x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Vladimir Voronin acuza - "Prezenta militara rusa este jignitoare"

Vladimir Voronin acuza - "Prezenta militara rusa este jignitoare"

12 Dec 2004   •   00:00

Vladimir Voronin a fost reales in functia de prim-secretar al partidului Comunist, la cel de-al V-lea Congres, desfasurat sambata la Chisinau.


VITALIE CALUGAREANU - Chisinau

Click pentru a mari imaginea
Si asta, in pofida faptului ca legea il obliga sa renunte la sefia partidului dupa ce a fost ales in functia de presedinte al Republicii Moldova. Fiecare delegat la Congres a primit cate un ziar si o brosura cu realizarile si intentiile partidului de guvernamant. Invitatii purtau in piept insigna cu secera si ciocanul, iar pe scena a fost instalat un portret gigantic al lui Vladimir Ilici Lenin si sigla partidului.

Timp de doua ore, Voronin a prezentat drept principale realizari, in limba rusa, majorarea pensiilor, achitarea restantelor salariale, introducerea asigurarilor in sanatate si lupta contra coruptiei. El a criticat unii deputati comunisti, dar fara a oferi nume. In sala, pe langa membrii partidului, erau prezenti si cativa ministri, inclusiv premierul Vasile Tarlev.

CRITICA. In discursul sau, Vladimir Voronin a reluat criticile la adresa Moscovei si a regimului separatist de la Tiraspol, mentionand ca "prezenta militara rusa pe teritoriul Republicii Moldova este jignitoare pentru poporul moldovean". In opinia sa, "in problema transnistreana se incearca tainuirea unor afaceri de milioane in care au interese marile puteri. Banii mari se incearca a fi ascunsi sub interesele de stat ale tarilor mari. In realitate insa, de reglementarea diferendului transnistrean ar trebui sa se ocupe nu diplomatii din formatul pentagonal, ci procurorii din Rusia, Ucraina si Moldova, cu ajutorul Interpol-ului", a mentionat liderul comunist.

×
Subiecte în articol: externe