x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Volodimir Zelenski, după ce Ucrainei i s-a acordat statutul de candidat la UE: O nouă istorie a libertății

Volodimir Zelenski, după ce Ucrainei i s-a acordat statutul de candidat la UE: O nouă istorie a libertății

18 Iun 2022   •   10:35
Volodimir Zelenski, după ce Ucrainei i s-a acordat statutul de candidat la UE: O nouă istorie a libertății

Curajul ucrainenilor a adus o oportunitate pentru Europa de a „crea o nouă istorie a libertății și de a elimina în sfârșit zona gri din Europa de Est, dintre UE și Rusia”, a spus președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, pe Twitter, după ce Ucrainei i-a s-a oferit șansa de a „trăi visul european”.

În timp ce războiul face ravagii în estul Ucrainei, Kievul a primit un impuls important, vineri, când Comisia Europeană a recomandat Consiliului ca Ucraina să devină un candidat pentru a adera la blocul comunitar, prefigurând o schimbare geopolitică importantă.

La summitul de săptămâna viitoare, liderii UE sunt așteptați să aprobe recomandările executivului blocului european pentru Ucraina și Moldova vecină, relatează Reuters.

Președintele ucrainean Volodymyr Zelenskiy a declarat pe Twitter că doar curajul ucrainenilor a adus o oportunitate pentru Europa de a „crea o nouă istorie a libertății și de a elimina în sfârșit zona gri din Europa de Est dintre UE și Rusia”.

În timp ce diplomația avansa cu Bruxelles-ul, lupte intense continuau în regiunea estică Donbas, unde Rusia încearcă să consolideze și să extindă câștigurile din ultima vreme.

Premierul britanic Boris Johnson a efectuat o vizită surpriză în capitala Kiev.

Zelenskiy a declarat într-un discurs în timpul nopții că decizia statelor membre ale UE rămâne de văzut, dar a adăugat: „Nu vă puteți imagina cu adevărat puternică forță europeană, independența europeană și dezvoltarea europeană decât cu Ucraina”.

De altfel, președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat decizia în timp ce purta culorile Ucrainei, reprezentate de un blazer galben peste o bluză albastră.

„Ucrainenii sunt gata să moară pentru perspectiva europeană”, a declarat ea. „Vrem ca ei să trăiască alături de noi visul european”.

Președintele rus Vladimir Putin a răbufnit împotriva Occidentului, în special a Statelor Unite, într-un discurs plin de nemulțumiri la Sankt Petersburg, dar a încercat să minimalizeze problema UE.

„Nu avem nimic împotriva ei”, a spus el. „Nu este un bloc militar. Este dreptul oricărei țări de a adera la uniunea economică”.

Cu toate acestea, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Rusia urmărește îndeaproape candidatura Ucrainei la UE, mai ales în lumina cooperării sporite în domeniul apărării între cei 27 de membri ai blocului.

Ucraina a depus cererea de aderare la UE la patru zile după ce trupele rusești au debarcat peste granița sa la sfârșitul lunii februarie. În câteva zile i s-au alăturat Moldova și Georgia, state ex-sovietice mai mici care au, de asemenea, regiuni separatiste susținute de Rusia.

Deși este doar începutul unui proces care ar putea dura ani de zile și care necesită reforme ample, decizia Comisiei Europene pune Kievul pe calea realizării unei aspirații considerate inaccesibile cu doar câteva luni în urmă.

×
Subiecte în articol: ucraina ue zelenski