x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Votul privind aderarea României la Schengen a fost amânat

Votul privind aderarea României la Schengen a fost amânat

de Lavinia Dimancea    |    22 Sep 2011   •   12:25
Votul privind aderarea României la Schengen a fost amânat

Votul privind aderarea Romaniei la Spatiul Schengen a fost amanat. Presedintia poloneza a UE nu a supus votului Consiliului JAI acest subiect. Potrivit Agerpres, nu s-a decis cand va fi repus in discutie acest subiect.

Anterior, surse europene anuntau decizia presedintiei poloneze de a amana votul privind aderarea Romaniei si Bulgariei la Spatiul Schengen, in lipsa unui consens al statelor membre.

Potrivit surselor europene, citate de Mediafax, presedintia poloneza poate din punct de vedere procedural sa ceara organizarea unui "tur de masa" - procedeu prin care fiecare stat membru isi exprima opinia pe tema aderarii celor doua tari la Spatiul Schengen.

In conditiile in care cel putin Olanda a anuntat explicit ca se opune aderarii celor doua state la Schengen, pentru a evita o decizie negativa, presedintia poloneza poate si va cere ca subiectul sa nu fie supus votului, ci sa se limiteze la o dezbatere, au explicat aceleasi surse.

Conform acestora, presedintia poloneza nu va risca un eventual vot negativ deoarece in acest caz s-ar pune problema reluarii unei parti semnificative a procedurii juridice cel putin la nivelul Consiliului si, posibil, si al Parlamentului European.

Sursele citate au mai spus ca, daca joi nu va avea loc un vot, subiectul aderarii va fi introdus pe ordinea de zi a viitorului Consiliu European, de la jumatatea lunii octombrie. Procedural, introducerea pe ordinea de zi se poate cere inclusiv in ziua Consiliului de catre oricare dintre statele interesate - in acest caz Romania sau Bulgaria - sau de presedintia poloneza.

Discutiile in Consiliul European nu se vor incheia cu o decizie formala, ci vor constitui doar o dezbatere politica profunda, in vederea gasirii consensului necesar. Pe aceasta baza, presedintia poloneza poate decide reintroducerea pe agenda unui viitor Consiliu JAI a chestiunii aderarii la Schengen, in vederea formalizarii consensului.

×