x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Wolfgang Schauble: Germania profită mai mult decât oricine de pe urma euro

Wolfgang Schauble: Germania profită mai mult decât oricine de pe urma euro

24 Sep 2010   •   00:00

Germania profită mai mult decât oricine de pe urma euro şi a creării Uniunii Europene, a apreciat, joi, ministrul german de Finanţe, Wolfgang Schauble, într-o conferinţă de presă ce a avut loc la Frankfurt, informează AFP, citată de Agerpres.



De asemenea, Schauble a făcut apel la înăsprirea mecanismelor de sancţiune în cadrul zonei euro contra ţărilor care au deficite mari, fiind de părere că aceste mecanisme ar trebui să fie "bazate pe reguli şi nu supuse negocierilor politice".

În primul semestru, peste 41 la sută din exporturile Germaniei s-au îndreptat spre ţările din zona euro, iar în total - peste 60 la sută către statele din UE. Această structură a comerţului său exterior face ca Germania să se afle la adăpost faţă de fluctuaţiile monedei unice, în momentul de faţă pe o poziţie forte faţă de dolar.

De altfel, un euro puternic corespunde preferinţelor conducerii de la Berlin în materie de politică monetară: Germania a rămas profund marcată de inflaţia galopantă care a afectat puternic economia sa în anii '30, conducând la proliferarea nazismului.

Pe de altă parte, companiile germane se pot adapta la un euro puternic, care, chiar dacă le afectează exporturile, contribuie la scăderea costurilor de producţie în ţările din afara zonei euro.

×
Subiecte în articol: externe