x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Xi Jinping l-a sunat pe Zelenski şi vrea să trimită emisari speciali în Ucraina

Xi Jinping l-a sunat pe Zelenski şi vrea să trimită emisari speciali în Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    26 Apr 2023   •   17:06
Xi Jinping l-a sunat pe Zelenski şi vrea să trimită emisari speciali în Ucraina

Preşedintele Chinei, Xi Jinping, l-a sunat miercuri pe omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, şi i-a transmis că Beijingul vrea să trimită emisari în Ucraina în cadrul eforturilor diplomatice de oprire a conflictului cu Rusia.

„Dialogul şi negocierile constituie singurele modalităţi viabile de soluţionare a crizei din Ucraina. Într-un eventual război nuclear, nu va fi niciun câştigător", i-a transmis Xi Jinping lui Volodimir Zelenski, potrivit agenţiei oficiale Xinhua.

Xi Jinping a subliniat, conform postului CCTV şi agenţiei Reuters, că Administraţia de la Beijing se va concentra pe promovarea negocierilor de pace şi va face eforturi pentru obţinerea unui armistiţiu cât mai curând posibil.

China va trimite în Ucraina o delegaţie condusă de emisarul special chinez pentru Afaceri Eurasiatice. De asemenea, vor fi discuţii cu toate părţile implicate în conflict.

"Am avut o conversaţie lungă şi consistentă cu preşedintele Chinei, Xi Jinping. Cred că această convorbire, precum şi numirea noului ambasador al Ucrainei în China, vor conferi un impuls puternic în dezvoltarea relaţiilor noastre bilaterale", a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, prin Twitter.

Ministerul chinez de Externe a prezentat recent un proiect privind un "plan de pace" între Kiev şi Moscova. Beijingul a propus un armistiţiu durabil şi negocieri de pace, prin susţinerea principiului respectării "suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale". În acelaşi timp, China a insistat pentru tratarea cu seriozitate a "intereselor legitime de securitate ale tuturor naţiunilor", sugerând susţinere pentru argumentaţia Rusiei privind obţinerea de garanţii de securitate din partea Statelor Unite şi NATO. Deşi a salutat iniţiativa de pace avansată de China, Rusia a insistat pentru recunoaşterea anexării regiunilor din sud-estul Ucrainei, în timp ce Ucraina a condiţionat orice armistiţiu între armata ucraineană şi forţele militare ruse de revenirea la frontierele Ucrainei din anul 1991. Naţiunile Unite au salutat iniţiativa de pace a Chinei, catalogând-o drept o "contribuţie importantă". În schimb, Statele Unite şi Uniunea Europeană, care susţin Ucraina din punct de vedere militar, critică în mod constant cooperarea strânsă a Beijingului cu Moscova.

(sursa: Mediafax)

×