x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Yoga pentru sinistrati

Yoga pentru sinistrati

05 Ian 2005   •   00:00

Cutremurul si valurile seismice din Asia de Sud-Est au facut cel putin 155.000 de morti, peste 500.000 de raniti si cel putin cinci milioane de sinistrati.


ANCA ALDEA

ZGUDUITI. Indienii incearca sa-si revina din socul cutremurului si al valurilor seismice de la sfarsitul anului trecut
La zece zile de la dezastrul natural din Asia de Sud-Est, autoritatile de pe cea mai mare insula indoneziana, Aceh, au renuntat sa mai numere cadavrele. Au preferat sa le arunce in gropi comune, nu inainte de a le pune alandala etichete fara sa tina cont de indentitatea mortilor. Astfel de masuri sunt necesare din cauza temperaturilor extrem de ridicate, care duc la deterioarea rapida a cadavrelor.

DEBANDADA. In Sumatra, valurile seismice din 26 decembrie si din zilele urmatoare au transformat zeci de asezari umane in ruine. Echipele de salvare au renuntat sa mai caute supravietuitori, iar fortele armate si politia se simt neputincioase in fata volumului urias de munca la care trebuie sa faca fata. Mai ales ca in ultima vreme a crescut numarul de violuri, spargeri, furturi la drumul mare, rapirile de oameni. Si-au facut chiar aparitia, dupa cum era de asteptat, sarlatanii care se ofera "sa aline" durerile celor ramasi in viata. Hotelurile si casele de vacanta ale europenilor sunt in permanenta devastate de hoti deghizati in politisti, femeile sunt rapite si violate, iar ONU avertizeaza ca ajutoarele pentru coasta de vest a Sumatrei, insula in arhipelagul indonezian, ar putea fi deviate de pirati. Organismele internationale, personalitati publice, diferite guverne fac eforturi uriase pentru a tine sub control populatia. ONU a avertizat ca peste 1,8 milioane de oameni, mai ales din Indonezia, au nevoie urgenta de alimente si apa si ca alte patru milioane de persoane au nevoie urgenta de orice fel de ajutoare.

SOLUTIE ANTITRAUMA. In India, in timp ce autoritatile locale au oferit un ajutor-record in valoare de 26 de milioane de dolari, yoghinii din sud s-au gandit sa dea o mana de ajutor sinistratilor traumatizati din Nagapattinam, o regiune care a inregistrat cel putin 6.000 de morti. Yoghinii ii invata pe suferinzi tehnici de meditatie.

PUSTI RAPIT
Printre cei 7.000 de europeni dati disparuti in Asia de Sud-Est se afla si un baietel de origine suedeza, in varsta de 12 ani. El a reusit sa supravietuiasca valurilor seismice care au lovit tarmurile Thailandei, dar acum este de negasit. O echipa de politisti suedezi care investigheaza cazul in Thailanda nu exclude varianta rapirii micutului Kristian Walker din spitalul in care acesta fusese internat la 26 decembrie, in ziua calamitatii naturale. O zi mai tarziu, medicii au observat un barbat european cu mustata in compania lui Kristian. Politia suedeza si autoritatile locale se tem ca micutul a fost rapit pentru a ajunge in retelele de traficanti de carne vie, scrie BBC. (Anca Aldea)

DOLIU
Presedintele Republicii Moldova, Vladimir Voronin, va cobori azi drapelele in berna in semn de compasiune fata de victimele cutremurului din Asia. Voronin a recomandat intreruperea programelor companiei Teleradio-Moldova si pastrarea, la ora 12:00, a trei minute de reculegere, urmate de intonarea imnului de stat. (Vitalie Calugareanu, Chisinau)
×
Subiecte în articol: externe