x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zborul MH370: Al doilea pasager care zbura cu paşaport fals a fost identificat

Zborul MH370: Al doilea pasager care zbura cu paşaport fals a fost identificat

11 Mar 2014   •   16:56
Zborul MH370: Al doilea pasager care zbura cu paşaport fals a fost identificat

Unul dintre cei doi pasageri îmbarcaţi cu paşapoarte false, furate din Europa, la bordul zborului MH370 al companiei Malaysian Airlines, intenţiona să ajungă în Suedia pentru a solicita azil politic, a anunţat poliţia suedeză, citată de AFP.

Este vorba despre un cetăţean iranian, în vârstă de 29 de ani, pe nume Delavar Seyed Mohammad Reza, potrivit cotidianului suedez Aftonbladet. Acesta călătorea cu un paşaport italian, sub numele de Luigi Maraldi.

Potrivit unui purtător de cuvânt al poliţiei din Goteborg, respectivul cetăţean, care a plecat de la Kuala Lumpur, intenţiona să se deplaseze la Malmo, via Beijing, Amsterdam şi Copenhaga.
O rudă îndepărtată, care-l aştepta la aeroport, a informat poliţia suedeză că tânărul se afla la bordul avionului dispărut de sâmbătă.

Celălalt pasager care deţinea un paşaport fals se numea Pouri Nour Mohammadi, avea 19 ani şi intenţiona să meargă în Germania, cu documente austriece, scrie Aftonbladet.

Cei doi nu sunt la originea accidentului, potrivit Interpol, care respinge orice pistă a unui atac terorist.

Iranienii nu au nevoie de viză pentru a se deplasa în Malaiezia ca turişti, ceea ce face din această ţară a Asiei un punct de trecere privilegiat pentru cei care fug din Republica Islamică Iran, precizează France Presse.

Poliţia thailandeză a precizat, la rândul ei, marţi, că o presupusă călăuză iraniană pe numele său “Dl. Ali’ a organizat achiziţionarea biletelor de avion pentru cei doi pasageri cu paşapoarte furate, prin intermediul agenţiei de voiaj Pattaya, staţiune balneară de la sud de Bangkok, cunoscută pentru turismul sexual în special.
“Credem că aceste două paşapoarte au fost furate de o bandă de traficanţi de fiinţe umane care trimite oameni la muncă în diferite ţări, în special în Europa”, a precizat şeful poliţiei din sudul ţării, generalul Panya Maman.

Potrivit acestuia, “dl. Ali” locuieşte în Malaezia şi ar fi avut legături cu o reţea specializată în trecerea graniţei a clandestinilor din Orientul Mijlociu care doresc să ajungă în Europa, via alte ţări. Această reţea are legături şi la Pattaya, şi pe insula thailandeză Phuket, foarte iubită de turişti. El a precizat că anual sunt pierdute sau furate circa 2.000 de paşapoarte.
Teheranul şi-a oferit colaborarea, potrivit Ministerului iranian de Externe, care a promis să furnizeze orice informaţie disponibilă.

Din ce în ce mai mulţi iranieni fug din Republica Islamică, potrivit apărătorilor drepturilor omului.
“Dl. Ali a solicitat la 1 martie agenţiei de voiaj Grand Horizon din Pattaya să rezerve biletele cele mai ieftine pentru Europa”, potrivit şefului poliţiei oraşului. După câteva zile, Grand Horizon a emis bilete electronice printr-o altă agenţie, iar un amic al “domnului Ali” a plătit biletele cu bani cash.

Cei doi proprietari legitimi ai paşapoartelor au semnalat că documentele le-au fost furate la Phuket în 2012 şi 2013.

×