x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zborul MH370: Peliculă de carburant, detectată în zona de căutare a epavei

Zborul MH370: Peliculă de carburant, detectată în zona de căutare a epavei

14 Apr 2014   •   09:00
Zborul MH370: Peliculă de carburant, detectată în zona de căutare a epavei

Australia se pregăteşte să trimită un robot submarin în căutarea epavei avionului Boeing 777 al companiei Malaysia Airlines, care a dispărut la 8 martie în sudul Oceanului Indian cu 227 de pasageri şi 12 membri ai echipajului la bord, au indicat luni oficiali australieni, precizând că o pată de carburant a fost detectată în zona unde se desfăşoară în prezent căutările, relatează France Presse şi AP, citate de Agerpres.

Nava Ocean Shield va înceta operaţiunile de detectare a semnalelor emise de cutiile negre luni şi 'va desfăşura un vehicul autonom submarin Bluefin-21, cât mai curând posibil', a declarat coordonatorul australian al operaţiunilor de căutare Angus Houston, într-o conferinţă de presă.

Robotul Bluefin-21, asemănător unei torpile, are o lungime de 5 metri şi o greutate de 750 de kilograme, dispunând şi de un sonar foarte puternic. Dispozitivul este capabil să efectueze scufundări până la o adâncime de 4,5 km, pe o durată de 25 de ore.

'Fiecare scufundare a vehiculului subacvatic va dura 24 de ore', a indicat Angus Houston, precizând că în primele două ore acesta va efectua imersiunea, alte 16 ore va opera pe fundul oceanului, alte două va ieşi la suprafaţă şi încă patru ore vor fi necesare pentru transmiterea informaţiilor colectate. Suprafaţa primului perimetru pe care îl va cerceta Bluefin-21 este de 40 de kilometri pătraţi, a mai spus el.

Ultimul semnal acustic care ar putea proveni de la cutiile negre a fost captat acum şase zile, a precizat acelaşi responsabil australian, indicând că de atunci nu a mai fost detectat niciun semnal sonor. Dispozitivele emitente au o durată de viaţă de circa 30 de zile, astfel încât este probabil ca acestea să fi expirat.

Ocean Shield a detectat, între altele, duminică seara o pată de carburant în zona căutărilor în zona semnalelor detectate acum aproape o săptămână, a mai spus Angus Houston.

Zona căutărilor Boeing 777 ar putea fi redusă la un kilometru pătrat, a anunţat în acelaşi timp premierul australian Tony Abbott, într-un interviu acordat postului de televiziune CCTV.

×