x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zeci de rachete, lansate din Fâşia Gaza spre Israel, ca ripostă la operaţiunea militară

Zeci de rachete, lansate din Fâşia Gaza spre Israel, ca ripostă la operaţiunea militară

05 Aug 2022   •   22:07
Zeci de rachete, lansate din Fâşia Gaza spre Israel, ca ripostă la operaţiunea militară
Sursa foto: Hepta

​​​​​​​Grupuri islamiste din Fâşia Gaza au lansat, vineri seară, zeci de rachete spre sudul şi centrul Israelului, ca reacţie la operaţiunea militară israeliană împotriva grupului fundamentalist Jihadul Islamic, afirmă surse din cadrul serviciilor de securitate israeliene.

Rachetele au fost lansate spre oraşele Ashdod, Sderot, Ashkelon, Holon şi Yavne, precum şi spre comunităţile Bat Yam şi Rishon Lezion, suburbii ale oraşului Tel Aviv, conform cotidianului Haaretz şi site-ului Ynetnews.com.

Armata israeliană a activat sistemele antiaeriene, inclusiv instalaţiile antibalistice Domul de Fier, pentru interceptarea rachetelor lansate din Fâşia Gaza. Cele mai multe rachete au fost interceptate şi nu au fost semnalate victime. O rachetă a lovit o casă din oraşul Ashkelon, situat în sudul Israelului, dar nu a fost rănită nicio persoană.

Pe fondul amplificării confruntărilor, ministrul israelian al Apărării, Benjamin Gantz, a ordonat convocarea a 25.000 de rezervişti. Guvernul israelian a anunţat că operaţiunea militară vizează poziţii ale grupului islamist Jihadul Islamic.
Operaţiunea a fost declanşată pe fondul riscurilor producerii unor atacuri ale grupurilor islamiste palestiniene ca reacţie la arestarea unui lider al organizaţiei Jihadul Islamic, Bassam al-Saadi, într-o operaţiune desfăşurată în Jenin, Cisiordania.

Ministerul Sănătăţii din Fâşia Gaza a anunţat că actualul bilanţ al bombardamentelor israeliene este de zece morţi. Printre victime se numără un copil în vârstă de cinci ani. Alte 55 de persoane au fost rănite. Printre persoanele ucise figurează un lider al filialei locale a organizaţiei Jihadul Islamic, Tayseer Jabari.

Ismail Haniyeh, liderul politic al organizaţiei fundamentaliste Hamas, care deţine controlul asupra teritoriului palestinian Fâşia Gaza, a avertizat că "toate opţiunile sunt deschise" ca reacţie la atacurile israeliene.

Statele Unite au transmis vineri seară că Israelul are dreptul să îşi asigure apărarea, dar au iniţiat contacte diplomatice şi îndeamnă părţile să revină la calm. "Statele Unite cred cu fermitate că Israelul are dreptul să se apere. Avem contacte cu diverse părţi şi îndemnăm toate părţile să revină la calm", a declarat ambasadorul american în Israel, Thomas Nides.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: fasia gaza