x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 101 republicani au salvat Ucraina

101 republicani au salvat Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    22 Apr 2024   •   09:00
101 republicani au salvat Ucraina
Sursa foto: Hepta

Ajutorul american de 61 de miliarde de dolari așteptat de luni de zile de Ucraina a fost deblocat de Camera Reprezentanților a SUA. Proiectul de lege a trecut sâmbătă cu 311 voturi „pentru” și 112 „împotrivă” și va fi votat în câteva zile și de Senat, înainte de a ajunge pe masa președintelui Joe Biden pentru a fi semnat. „Vom putea trimite repede arme și echipament în Ucraina, pentru a acoperi nevoile urgente de pe câmpul de luptă”, a spus șeful de la Casa Albă. Kievul va primi și un împrumut nerambursabil de 9 miliarde de dolari, ca sprijin pentru economie.

Președintele Volodymyr Zelensky și-a exprimat recunoștința față de Camera Reprezentanților pentru probarea sprijinului de asistență militară și a spus că acesta va salva mii de vieți.

„Este o decizie istorică”, a declarat pentru BBC și Oleksandr Merezhko, șeful Comitetului ucrainean pentru afaceri externe. „Asta ne va da putere, curaj și hotărâre de a continua să luptăm, și sunt sigur că situația de pe front se va schimba în curând în favoarea noastră”, a adăugat oficialul ucrainean”.

Armata ucraineană, care se bazează pe echipamentul militar primit de la aliații occidentali, avea nevoie disperată de armament și muniții și începuse să piardă teren în ultimele sătpămâni. Rusia și-a intensificat atacurile cu tancuri, în condițiile în care apărătorii ucraineni restricționaseră drastic muniția de artilerie. Comandantul trupelor ucrainene a spus săptămâna trecută că situația s-a „înrăutățit semnificativ” pe frontul de 1.200 de kilometri. Delatfel, chiar președintele Volodymyr Zelensky a spus că Ucraina va pierde războiul fără sprijinul SUA, afirmație întărită de șeful CIA, William Burns.

„Ucraina merită tot sprijinul pentru a putea contracara Rusia”, au spus într-o declarație comună Ursula von der Leyen și Charles Michel.

Și Kremlinul a reacționat, prin purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dumitry Peskov. El a spus că ajutorul american va face Statele Unite și mai bogate, în schimb va duce Ucraina la ruină și va genera alte pierderi de vieți în rândul ucrainenilor.

 

„Sprijinul american are limite”

Sprijinul masiv al SUA pentru Ucraina a fost blocat luni de zile de către republicani, care au spus că, în loc să trimită bani în străinătate, ar trebui să-i folosească pentru a rezolva problema graniței SUA-Mexic, devenită permeabilă sub asaltul valurilor de migranți din întreaga lume.

Deblocarea a fost posibilă prin votul favorabil al 101 republicani din Camera Reprezentanților, care s-au alăturat celor 210 democrați ce au votat în bloc „pentru”. Totuși, 112 republicani au votat împotriva ajutorului. Cel care a schimbat votul republican a fost chiar șeful Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson. După luni de reticență, el a trecut la un sprijin activ al proiectului de lege. Explicația ar fi, conform analiștilor BBC, faptul că în urmă cu o săptămână, el însuși a primit „un vot de încredere” din partea lui Donald Trump - care în trecut se pronunțase împotriva sprijinului pentru Ucraina.

După ce proiectul a trecut de Cameră, Johnson a spus că blocajul din ultimele luni arată că există limite clar și tot mai mari ale sprijinul SUA. El a adăugat că Ucraina trebuie să găsească o „strategie de final” pentru război.

Totuși, Mike Johnson ar putea plăti cu funcția această ieșire de pe linia majoritară din partid. Trei republicani din Camera Reprezentanților au cerut deja înlăturarea lui de la conducere, un vot în această chestiune putând fi organizat chiar săptămâna aceasta.

Camera Reprezentanților a aprobat și alte ajutoare, odată cu pachetul de sprijin pentru Ucraina. Astfel, Israelul va primi ca sprijin militar 26,4 miliarde de dolari, în Gaza vor fi trimise ajutoare umanitare de 9,1 miliarde, iar aliații din Asia-Pacific, inclusiv Taiwanul, vor primi 8,1 miliarde pentru „combaterea Chinei comuniste”

×
Subiecte în articol: ajutor american Ucraina