x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski continuă curățarea serviciului de securitate al Ucrainei

Zelenski continuă curățarea serviciului de securitate al Ucrainei

20 Iul 2022   •   08:26
Zelenski continuă curățarea serviciului de securitate al Ucrainei
Sursa foto: Hepta

Preşedintele Volodimir Zelenski a continuat epurarea serviciului de securitate al Ucrainei (SBU) prin demiterea directorului adjunct al instituţiei. Volodimir Horbenko este cel mai recent oficial care şi-a pierdut locul de muncă după ce Zelenski a declarat că şefii nu au eliminat elementele pro-ruse.

Această decizie vine în timp ce parlamentarii au votat pentru demiterea şefului SBU, Ivan Bakanov, şi a procurorului general Irina Venediktova.

Luni, un consilier al lui Zelenski a sugerat că cei doi au fost doar suspendaţi în aşteptarea unei investigaţii, după ce preşedintele a părut iniţial că îi demite, potrivit discursului său nocturn. Dar marţi, liderul ucrainean a depus în faţa parlamentului o moţiune de neîncredere împotriva celor doi, care a fost aprobată de o majoritate covârşitoare de parlamentari, potrivit BBC.

Au existat rapoarte timp de mai multe săptămâni potrivit cărora Zelenski a vrut să-l înlocuiască pe Bakanov după ce a ajuns să îl acuze pentru eşecurile în oprirea avansului rusesc din februarie.

Niciunul dintre cei doi înalţi oficiali, ambii numiţi personal de Zelenski, nu este acuzat că şi-a trădat ţara. Dar ei au condus agenţii în care interferenţa rusă pare să fi avut un impact asupra capacităţii Ucrainei de a menţine teritoriul în primele zile ale războiului.

Vorbind după vot, liderul partidului Slujitorul Poporului al lui Zelenski, David Arakhamia, a declarat că recent au ieşit la iveală noi informaţii, iar epurarea SBU va continua în zilele următoare.

„Vor fi multe 'epurări', pentru că de-a lungul anilor mulţi rezidenţi ai serviciilor speciale ruseşti s-au înrădăcinat în secret între zidurile SBU, din păcate", a declarat Arakhamia, adăugând: „Ei au avut acces la materiale pe care nu le aveau înainte".

 

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski