x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zelenski, nemulțumit că unii lideri mondiali nu sprijină încă Ucraina

Zelenski, nemulțumit că unii lideri mondiali nu sprijină încă Ucraina

de Redacția Jurnalul    |    02 Iun 2024   •   18:40
Zelenski, nemulțumit că unii lideri mondiali nu sprijină încă Ucraina
Sursa foto: Hepta

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit la Singapore cu mai mulți lideri încercând să obțină sprijin pentru summitul de securitate din Elveția.

Președintele ucrainean, Volodomir Zelenski, a declarat duminică, în cadrul Dialogului Shangri-La, că diplomația, sub forma unui summit de pace la sfârșitul acestei luni, este cea mai bună modalitate de a pune capăt unui „război crud” care a ucis mii de oameni în țara sa din 2022, potrivit Reuters.

Într-o sesiune de întrebări și răspunsuri la conferința de securitate din Singapore, Zelenski a spus că 106 țări și organizații au semnat pentru summitul pentru pace din Elveția. El s-a declarat dezamăgit de faptul că unii lideri mondiali nu și-au oferit încă sprijinul și că Rusia încearcă să perturbe eforturile de pace.

El a mulțumit unor țări, inclusiv SUA, Germania și Țările de Jos, pentru asistența militară acordată, în special pentru sistemele de apărare aeriană. Zelenski a vorbit despre un atac rusesc de duminică în care au fost folosite aproape 100 de rachete. Asta s-a tot întâmplat de multe ori și „nicio țară nu ar putea face față singură”, a aăugat Zelenski.

Tot duminică Volodimir Zelenski și ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, au purtat discuții cu secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, timp de mai bine de o oră. Pe platforma X, Zelenski a anunțat că s-a mai întâlnit cu președintele ales al Indoneziei, Prabowo Subianto, cu o delegație a Congresului SUA și cu președintele Timorului de Est, Jose Ramos-Horta.

Un discurs a ținut și ministrul chinez al Apărării, Dong Jun. El a spus că țara sa nu sprijină Rusia sau Ucraina în cadrul războiului. Totuși, Beijingul a decis să nu participe la summitul din Elveția.

Dialogul Shangri-La, organizat de Institutul Internațional de Studii Strategice din Londra, se încheie duminică. Rusia nu a participat la summitul de securitate de la Singapore de când a invadat Ucraina în 2022.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: Volodimir Zelenski ucraina