x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Moment istoric: Republica Moldova a semnat, la Bruxelles, Acordul de asociere şi de liber schimb cu UE

Moment istoric: Republica Moldova a semnat, la Bruxelles, Acordul de asociere şi de liber schimb cu UE

27 Iun 2014   •   09:43
Moment istoric: Republica Moldova a semnat, la Bruxelles, Acordul de asociere şi de liber schimb cu UE
Sursa foto: Facebook
UPDATE 10:04 - Republica Moldova, Ucraina şi Georgia au semnat acorduri de asociere la UE, în marja Consiliului European de la Bruxelles.

Preşedintele Petro Poroşenko a semnat partea economică a acordului de asociere, în condiţiile în care partea politică a acestui acord a fost semnată la 21 martie 2014.

'De 10 ani (n.r. luptăm pentru asta), de când nu se pomenea în concluziile Consiliului European despre Republica Moldova. Este o zi în care vedem împlinit un efort politic la nivel european, dar în acelaşi timp este de remarcat efortul făcut de moldoveni. Guvernul lor (...) a început un proces foarte inteligent că a pus vizele întâi, pe urmă asocierea şi acordul de liber schimb, şi sunt singurii care au obţinut şi una şi alta. (Vlad) Filat a început, (Iurie) Leancă a continuat şi noi am susţinut', a declarat preşedintele Traian Băsescu, înaintea începerii lucrărilor Consiliului European.
..........................................

Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană va fi semnat, astăzi, de premierul Iurie Leancă, preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, şi şeful Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso.

La eveniment vor fi prezenţi cei 28 de lideri ai statelor UE, care îşi vor pune semnătura pe documentul istoric.

Acordul de asociere între Republica Moldova şi Uniunea Europeană a fost parafat la sfârşitul ultimului summit din noiembrie al statelor participante la Programul Parteneriatului Estic de la Vilnius.

UE a devansat data semnării oficiale a acordului cu Republica Moldova şi Georgia, prevăzută iniţial pentru sfârşitul lui 2014, pe fondul crizei din Ucraina, generată de refuzul fostului preşedinte Viktor Ianukovici de a semna acest acord la summitul de la Vilnius, şi al eventualelor represalii din partea Rusiei.

Astfel, Republica Moldova, Georgia şi Ucraina urmează să semneze vineri la Bruxelles acordurile de asociere, în timp ce Rusia a anunţat că va introduce 'măsuri de protecţie' împotriva celor trei republici foste sovietice dacă se va dovedi că noul lor statut va afecta economia rusă.

×