x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Zimbabwe: Primele alegeri fără Robert Mugabe

Zimbabwe: Primele alegeri fără Robert Mugabe

30 Iul 2018   •   12:04
Zimbabwe: Primele alegeri fără Robert Mugabe

Au început primele alegeri din Zimbabwe, după înlăturarea printr-o lovitură de stat a lui Robert Mugabe, care a fost preşedinte între 1987 şi 2017. Rezultatul votului va determina viitorul fostei colonii britanice, notează The Guardian.

Candidaţii la preşedinţie sunt actualul preşedinte, Emmerson Mnangagwa, în vârstă de 75 de ani, un aliat al lui Mugabe, şi Nelson Chamisa, în vârstă de 40 de ani, avocat şi pastor, care ar putea fi cel mai tânăr şef de stat din Zimbabwe.

Secţiile de votare s-au deschis luni, la ora 7:00, şi se vor închide la ora 19:00.

Sute de observatori internaţionali sunt prezenţi la secţiile de votare din Zimbabwe, pentru a se asigura că votul decurge normal.

“Trebuie să fac asta. Vreau să văd un Zimbabwe mai bun pentru copiii mei. Lucrurile au fost dure”, a spus Tawanda Petru, în vârstă de 28 de ani, un şomer din Mbare.

“Vreau un guvern care va creea locuri de muncă. Am trecut toate examele, dar nu am putut să merg la universitate. Economia noastră este distrusă”, a spus Tawanda Mudondo, în vârstă de 18 ani, care vinde încărcătoare pentru telefoane la un colţ de stradă.

Rata de şomaj din Zimbabwe este de 90-95%, potrivit unor estimări.

×