x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe Ziua Cataloniei. Mii de persoane sunt așteptate la ceremonii

Ziua Cataloniei. Mii de persoane sunt așteptate la ceremonii

de Redacția Jurnalul    |    11 Sep 2023   •   10:00
Ziua Cataloniei. Mii de persoane sunt așteptate la ceremonii

Mii de persoane ar putea să participe luni la evenimentele de Ziua Națională a Cataloniei. Asta în condițiile în care partidele separatiste din regiunea spaniolă par să joace un rol important în formarea unui guvern național, potrivit Reuters.

În ultimii ani, participarea la evenimentele dedicate Zilei Naționale a Cataloniei a scăzut pe măsură ce sprijinul pentru desprinderea de Spania s-a diminuat. Totuși, cu două partide catalane pregătite să joace un rol important în formarea unui nou guvern, acest lucru ar putea impulsiona cauza independenței.

„Catalonia are cheia guvernării statului. Astăzi trebuie să profităm de această putere pentru a face posibil ceea ce nu a fost posibil", a declarat duminică, la Barcelona, Pere Aragones, liderul catalan care conduce partidul Esquerra Republicana Catalana (ERC).

Fostul lider regional Carles Puigdemont, care trăiește în Belgia ca fugar pentru că a încercat să proclame independența Cataloniei în urmă cu cinci ani, a pus condiții dure pentru ca partidul său să susțină în parlament menținerea la putere a premierului interimar socialist Pedro Sanchez.

Sanchez are nevoie de cei șapte parlamentari din partidul conservator al lui Puigdemont pentru a forma un guvern în urma alegerilor din iulie.

Săptămâna trecută, Puigdemont a cerut Spaniei să renunțe la acțiunile judiciare împotriva separatiștilor, deși nu a cerut organizarea unui nou referendum pentru obținerea independenței.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ziua cataloniei ceremonii