x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe "Zwarte Piet", ajutorul Sfântului Nicolae din folclorul olandez, este un "stereotip negativ", conform justiţiei

"Zwarte Piet", ajutorul Sfântului Nicolae din folclorul olandez, este un "stereotip negativ", conform justiţiei

de Agerpres    |    03 Iul 2014   •   17:22
"Zwarte Piet", ajutorul Sfântului Nicolae din folclorul olandez, este un "stereotip negativ", conform justiţiei

Ajutorul Sfântului Nicolae, "Zwarte Piet" (Petru cel Negru), din folclorul Ţărilor de Jos, este un "stereotip negativ", a decis joi justiţia olandeză, conform AFP.

"Imaginea lui "Zwarte Piet" (un tânăr servitor african, nu foarte inteligent, îmbrăcat colorat, cu haine ce amintesc de perioada Renaşterii şi purtând cercei) reprezintă un stereotip negativ despre oamenii de culoare", a decis un tribunal din Amsterdam. Instanţa i-a cerut primarului din Amsterdam să evite promovarea acestui stereotip atunci când organizează evenimente legate de Ziua Sfântului Nicolae.

Când a autorizat cea de-a 75-a defilare de Sfântul Nicolae pe străzile Amsterdamului, primarul Eberhard van der Laan ar fi trebuit să ia în calcul faptul că "mulţi locuitori ai oraşului se simt discriminaţi din cauza lui Zwarte Piet", au considerat judecătorii.

Ei l-au invitat pe edilul-şef să îşi revizuiască poziţia.

"Primarul trebuie să ia o nouă decizie, care să ţină seama de interesele tuturor", au afirmat judecătorii, adăugând că hotărârea se referă doar la defilarea de la Amsterdam.

Dezbateri asupra presupusului caracter rasist al personajului "Zwarte Piet" apar în fiecare an în Olanda, înaintea sărbătorii de la începutul lunii decembrie. Ea a fost mai aprinsă anul trecut, după ce o comisie a Înaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a deschis o anchetă pe această temă. Preşedinta acestei comisii, Verene Shepherd (Jamaica), se află în prezent în Olanda.

Conform tradiţiei, Sfântul Nicolae, cu circa 40 de însoţitori, ajunge în Olanda în a treia duminică a lunii noiembrie, pe un vapor plin cu cadouri. Sosirea lui este sărbătorită printr-o defilare şi este foarte mediatizată.

×
Subiecte în articol: zwarte piet rasism