x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Augustin Lazăr: Resping categoric afirmaţiile lansate în spaţiul public că aş fi făcut poliţie politică

Augustin Lazăr: Resping categoric afirmaţiile lansate în spaţiul public că aş fi făcut poliţie politică

02 Apr 2019   •   22:25
Augustin Lazăr: Resping categoric afirmaţiile lansate în spaţiul public că aş fi făcut poliţie politică

Procurorul general Augustin Lazăr a respins marţi afirmaţiile lansate în spaţiul public potrivit cărora ar fi făcut poliţie politică, postând pe pagina de Facebook a Ministerului Public adeverinţe de la CNSAS în care se precizează că nu există documente din care să rezulte calitatea sa de lucrător sau de colaborator al Securităţii comuniste.

"Resping categoric afirmaţiile nefondate lansate în spaţiul public, în cursul zilei de azi, de către anumite persoane interesate, potrivit cărora aş fi făcut poliţie politică. Această dezinformare este contrazisă de adeverinţele Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii din datele de 18 iunie 2009, 14 februarie 2019, 27 februarie 2019, acte publice ce pot fi consultate pe site-ul acestei instituţii şi în care se precizează că nu există documente din care să rezulte calitatea mea de lucrător sau de colaborator al Securităţii. Faţă de cele expuse anterior, apreciez că atacurile concertate din ultimele zile la adresa mea, în contextul derulării procedurii de desemnare a viitorului procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, urmăresc atât decredibilizarea mea în calitate de procuror general cât şi destabilizarea Ministerului Public", declară Augustin Lazăr.

El susţine că nu sunt adevărate nici afirmaţiile potrivit cărora, în calitate de membru în Comisia de propuneri pentru liberare din cadrul Penitenciarului Aiud, ar fi luat decizii în privinţa unui dizident anticomunist.

"Cu referire la acest aspect, precizez că rolul acestei comisii nu era de a dispune punerea în libertate a unor condamnaţi, acesta fiind exclusiv atributul instanţei de judecată, ci de a verifica îndeplinirea criteriilor tehnice prevăzute de art. 59 - 60 din Codul penal din 1969 (îndeplinirea unei fracţii minime obligatorii din pedeapsa ce se executa şi inexistenţa rapoartelor de sancţionare disciplinară), verificare ce privea toţi condamnaţii penitenciarului care îndepliniseră o parte a pedepsei prevăzută ca fracţie obligatorie şi care avea un caracter strict juridic. Instituţia liberării condiţionate este reglementată relativ similar şi în prezent (art. 99 şi următoarele din Codul penal şi, respectiv, art. 587 din Codul de procedură penală), cu menţiunea că acum verificările sunt efectuate de către judecător. Precizez că, de-a lungul întregii mele cariere profesionale, activitatea desfăşurată în calitate de procuror a fost circumscrisă respectării stricte a dispoziţiilor legale, fără a fi afectată de influenţe de natură politică", mai spune Augustin Lazăr.

AGERPRES

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr politie politica