x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR respinge sesizarea USR. Cresc salariile primarilor și președinților de consilii județene

CCR respinge sesizarea USR. Cresc salariile primarilor și președinților de consilii județene

de Redacția Jurnalul    |    28 Feb 2023   •   16:58
CCR respinge sesizarea USR. Cresc salariile primarilor și președinților de consilii județene

Judecătorii constituționaliști au respins, marți, sesizarea USR și Forța Dreptei privind majorarea salariilor primarilor.

„A fost respingerea criticilor de neconstituționalitate. În aceste condiții, consecința soluției adoptată de Curte constă în faptul că aplicarea modului de calcul pentru indemnizațiile primarilor și consilierilor locali este constituțională. Votul Curții a fost cu o mare majoritate. Prin urmare, legea declarată constituțională, în mod procedural, e înaintată președintelui care urmează să fie înaintată președintelui României, care urmează să o promulge, evident în condițiile în care nu formulează solicitare de reexaminare”, spune Marian Enache.

Președintele CCR afirmă că nu era necesară fișa financiară pentru reactualizarea cheltuielilor.

„A doua critică s-a referit la nerespectarea termenilor regulamentari pentru depunerea amendamentelor. Această chestiune nu prezintă relevanță constituțională și Curtea a respins această critică pentru că nivelul de reglementare regulamerntară este intern. Astfel, Curtea a dat soluție de respingere”, încheie Enache.

Legea a fost adoptată în septembrie 2022 cu voturile PNL-PSD-UDMR. Actul normativ prevede că salariile ar trebui să fie raportate la salariul minim din 2021, adică la 2.300 de lei, față de 2.080, atât cât era acest salariu minim în 2019.

Potrivit legii, salariul primarului general, cel mai mare din țară, crește cu 2.200 de lei. Salariul unui viceprimar sau al primarilor de sector, al președinților de consilii județene, al primarilor de municipii de județ crește cu 1.980 de lei, al vicepreședinților de consilii județene cu 1.760 de lei, în timp ce al unui primar de municipiu ajunge să fie mai mare cu 1.650 de lei.

Parlamentarii USR și Forța Dreptei au atacat legea la CCR, motivând că are mai multe vicii de constituționalitate.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: ccr usr salarii primari