x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CCR: Sesizarea referitoare la recunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex, amânată pe 20 septembrie

CCR: Sesizarea referitoare la recunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex, amânată pe 20 septembrie

20 Iul 2016   •   15:10
CCR: Sesizarea referitoare la recunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex, amânată pe 20 septembrie

Curtea Constituţională a României (CCR) a amânat miercuri pentru 20 septembrie soluţionarea excepţiei privind dispoziţiile din Codul civil referitoare la recunoaşterea căsătoriilor dintre persoane de acelaşi sex, ridicate într-un proces de Relu Adrian Coman, Robert Clabourn Hamilton şi Asociaţia ACCEPT.

"Curtea, având nevoie de aprofundare a analizei tuturor dosarelor care s-au depus, (...) a amânat cauza pe 20 septembrie. (...) Avem suficiente date, decât că am simţit nevoia unei aprofundări a acestui aspect foarte important care poate să se constituie într-un precedent şi trebuie să fim foarte atenţi asupra modului în care vom da soluţia", a spus preşedintele CCR, Valer Dorneanu, după şedinţă.

Cu privire la afirmaţiile preşedintelui CNCD, Asztalos Csaba, privind recunoaşterea parteneriatului civil, Dorneanu a afirmat că aceasta este "problema legiuitorului să stabilească dacă recunoaşte o formă de parteneriat civil, o formă de asociaţie".

Excepţia de neconstituţionalitate ridicată se referă la dispoziţiile art. 277 alin. (2) şi (4) din Codul civil.

Art. 277 din Codul civil - Interzicerea sau echivalarea unor forme de convieţuire cu căsătoria - prevede la alin. (2): Căsătoriile dintre persoane de acelaşi sex încheiate sau contractate în străinătate fie de cetăţeni români, fie de cetăţeni străini nu sunt recunoscute în România; iar la alin. (4) - Dispoziţiile legale privind libera circulaţie pe teritoriul României a cetăţenilor statelor membre ale Uniunii Europene şi Spaţiului Economic European rămân aplicabile.

Preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării, Asztalos Csaba, a arătat miercuri că actuala legislaţie îngrădeşte dreptul la familie al persoanelor din minoritatea sexuală prin interzicerea căsătoriei, el precizând că susţine admiterea excepţiei de neconstituţionalitate cu privire la drepturile cuplurilor de acelaşi sex.

"Apreciem că actuala legislaţie îngrădeşte dreptul la demnitate umană, viaţă intimă şi de familie al persoanelor din minoritatea sexuală, interzicând căsătoria între persoanele de acelaşi fel şi nerecunoaşterea acestor căsătorii, respectiv a parteneriatelor civile, îi aşază în afara societăţii. Or, dreptul la demnitate umană presupune dreptul individului de a fi recunoscut ca subiect de drept în individualitatea sa. Aceste persoane nu au nicio protecţie", a declarat Asztalos Csaba, la audierile de la CCR.

El a menţionat că CEDO a statuat că ţările membre ale UE trebuie să adopte legislaţii care să protejeze drepturile civile ale persoanelor ce fac parte din minoritatea sexuală.

"Nu există în acest moment o obligaţie internaţională sau o jurisprudenţă a Curţii Drepturilor Omului care să oblige statele membre la legalizarea căsătoriei, nu vorbim de acest lucru, însă CEDO spune că statele membre trebuie să adopte legislaţii care să protejeze drepturile civile ale persoanelor care fac parte din minoritatea sexuală. Noi am susţinut o decizie de interpretare, de admitere a excepţiei de neconstituţionalitate, arătând că în acest moment legislaţia nu recunoaşte cuplurile şi drepturile cuplurilor dintr-o minoritate sexuală. Interpretarea noastră este în aceeaşi linie cu jurisprudenţa CEDO. În acest sens, Italia şi recent Grecia au adoptat legislaţie privind recunoaşterea parteneriatului civil", a explicat preşedintele CNCD.

Relu Adrian Coman a precizat că prin nerecunoaşterea căsătoriei sale în România cu Robert Clabourn Hamilton, care a avut loc în 2010 în Belgia, nu poate beneficia de dreptul la reşedinţă.

"Noi vom respecta decizia acestei Curţi, indiferent care va fi aceea, însă sperăm că îşi vor baza decizia pe Constituţia României şi pe dreptul internaţional al drepturilor omului", a spus el.

Sursa: AGERPRES

×