x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Victorie la CEDO a unui grup de femei vârstnice din Elveția într-o cauză privind încălzirea globală

Victorie la CEDO a unui grup de femei vârstnice din Elveția într-o cauză privind încălzirea globală

de Redacția Jurnalul    |    09 Apr 2024   •   21:45
Victorie la CEDO a unui grup de femei vârstnice din Elveția într-o cauză privind încălzirea globală

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a dat marți dreptate unui grup de femei elvețiene în vârstă care au susținut că ”eforturile inadecvate” ale guvernului lor de a combate schimbările climatice le expun la riscul de a muri în timpul valurilor de căldură.

CEDO a hotărât că neîndeplinirea de către guvernul elvețian a obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră a încălcat drepturi ale reclamantelor.

Decizia instanței europene în acest proces, intentat de peste 2.000 de femei vârstnice din Elveția, ar putea avea un efect de propagare în întreaga Europă și în afara ei, stabilind un precedent pentru modul în care unele instanțe vor aborda valul tot mai mare de litigii privind schimbările climatice, argumentate prin încălcarea drepturilor omului, relevă Reuters.

Pe de altă parte tribunalul de la Strasbourg a respins alte două cauze similare, una în care șase tineri portughezi au reclamat 32 de guverne europene, iar o alta în care un fost primar francez a acuzat guvernul de la Paris că nu ia măsurile necesare pentru diminuarea încălzirii globale.

Verdictul privind grupul de femei, care nu poate fi contestat, ar putea obliga guvernul elvețian să ia măsuri ample de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, inclusiv să-și revizuiască obiectivele de reducere a emisiilor pentru 2030.

 

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: cedo proces mediu