x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Dosarul Crevedia: Peste 130 de persoane s-au constituit parte civilă cu peste 26 de mil. euro

Dosarul Crevedia: Peste 130 de persoane s-au constituit parte civilă cu peste 26 de mil. euro

de Redacția Jurnalul    |    26 Oct 2023   •   16:24
Dosarul Crevedia: Peste 130 de persoane s-au constituit parte civilă cu peste 26 de mil. euro
Sursa foto: Kuzma/Getty Images/iStockphoto

Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (PÎCCJ) au dispus extinderea urmăririi penale și prelungirea măsurii arestului preventiv dispusă pe numele patronilor stației GPL din Crevedia, județul Dâmbovița.

Potrivit PÎCCJ, în dosarul privind incendiul izbucnit în data de 26 august 2023 în localitatea Crevedia din județul Dâmbovița, procurorul de caz din cadrul Secției de urmărire penală a dispus prin ordonanță extinderea urmăririi penale cu privire la săvârşirea infracţiunilor de neluarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și nerespectarea măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă atât față de cele două persoane fizice, cât și față de persoana juridică.

Faptele constau în aceea că nu au luat și nu au respectat măsurile legale de securitate și sănătate în muncă prevăzute de H. G. nr. 1146/2006, Legea nr. 319/2006, H.G. nr. 1218/2006, deși aveau îndatorirea de a lua aceste măsuri, creându-se un pericol iminent de producere a unui accident de muncă.

De asemenea, atât față de cele două persoane fizice, cât și față de persoana juridică, s-a dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale pentru cele două infracțiuni.

Totodată, în cursul zilei de joi, procurorul a solicitat judecătorului de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Sectorului 5 București prelungirea măsurii arestării preventive a celor doi inculpați, cercetați sub aspectul comiterii infracțiunii de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru pe o perioadă de 30 de zile, de la data de 5 noiembrie 2023, până la 4 decembrie 2023, inclusiv.

„În referatul cu propunere de prelungire a măsurii arestării preventive, s-a reținut că prelungirea măsurii arestării preventive se impune prin raportare atât la modalitatea concretă de săvârşire a faptei (inculpații, pe o perioadă îndelungată de timp, de cel puțin 3 ani, în mod sistematic, au promovat în cadrul societății o politică de funcționare grefată pe încălcarea repetată a dispozițiilor legale privind derularea operațiunilor de alimentare, transport, transvazare și depozitare cu combustibil GPL, toate efectuate în scop pecuniar, sfidând deciziile de ordin administrativ aplicate de autoritățile publice cu atribuții de supraveghere și control în materie și abdicând în mod nepermis de la normele elementare ce se impuneau a fi respectate în desfășurarea acestei activități), cât și la consecințele efectiv produse (6 persoane decedate, 55 persoane care prezintă leziuni corporale, 7 case distruse total, 82 distruse parțial, alte distrugeri materiale semnificative-autospeciale ale echipelor de intervenție, echipamente de intervenție, bunuri materiale ale cetățenilor pe o rază de aprox. 1.5 km)”, se arată într-un comunicat transmis joi de PÎCCJ.

Din cercetările efectuate, rezultă că dispozițiile procesual-penale cu privire la persoana vătămată sunt incidente față de 169 de persoane. Până în acest moment al urmăririi penale au fost audiate, în calitate de persoană vătămată, 158 de persoane. Dintre acestea, 132 de persoane s-au constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 26.463.543 euro și 615.535 lei.

Totodată, un număr de 27 persoane au fost audiate în calitate de martor, majoritatea fiind angajați ai societății comerciale.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: crevedia parte civila dosar