x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie CSM, despre afirmațiile lui Stelian Ion, după decizia CCR: Subminează statul de drept

CSM, despre afirmațiile lui Stelian Ion, după decizia CCR: Subminează statul de drept

14 Iul 2021   •   18:12
CSM, despre afirmațiile lui Stelian Ion, după decizia CCR: Subminează statul de drept

Secția pentru judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) ia act de decizia CCR de miercuri și spune că afirmațiile ministrului Stelian Ion despre judecătorii ÎCCJ denotă un antagonism manifest faţă de o instituţie esenţială a statului de drept, concept pe care îl „subminează constant”.

Secția pentru judecători a CSM a luat act de decizia Curții Constituționale a României de miercuri, și arată că aceasta reprezintă o validare a punctului de vedere exprimat de Plenul Consiliului Superior al Magistraturii prin avizul negativ emis, aviz susţinut şi prin memoriul Amicus curiae transmis instanței de contencios constituțional.

„Avizul Plenului Consiliului Superior al Magistraturii a fost ignorat, din nou, de inițiatorii legii, procedeu amplu contestat în alte perioade de către aceiași inițiatori, printre care şi ministrul actual al justiției. Soluţia adoptată de Curtea Constituţională a curmat intenţia de a adânci noi inechități în magistratură din perspectiva carierei profesionale”, arată, într-un comunicat, CSM, Secția pentru Judecători.

Membrii Secţiei pentru judecători reafirmă că temeinica pregătire profesională, specializarea reală şi experienţa profesională dobândită în decursul carierei reprezintă „garanţii puternice apte să preîntâmpine erori şi să împiedice încălcări ale legii de către autoritățile judiciare în privinţa prezumţiei de nevinovăţie, a dreptului la apărare, a libertăţii individuale, a demnităţii umane, a vieţii private”.

În acest context, Secţia pentru judecători afirmă că dezaprobă, cu tărie, pozițiile publice recent exprimate de un înalt demnitar al statului român, respectiv de ministrul Justiției, Stelian Ion, concretizate în „veritabile atacuri la adresa judecătorilor instanței supreme din România, care, cu unanimitatea voturilor judecătorilor săi, a decis exercitarea unui drept constituțional specific statului de drept, acela de a crea cadrul necesar pentru tranșarea unei posibile neconformități cu legea fundamentală a unui act normativ”.

„Afirmațiile ministrului justiției vizând , şi , atunci când se referă la judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie în contextul demersului lor, denotă un antagonism manifest faţă de o instituţie esenţială a statului de drept – concept pe care, deşi îl clamează, în realitate demonstrează că îl subminează constant. Totodată, Secţia pentru judecători constată că demersurile şi disponibilitatea pentru găsirea unui echilibru în funcţionarea autorităţii judecătoreşti în interesul societăţii s-au lovit, o dată în plus, de incapacitatea ministrului de a ieşi dintr-o zonă militantă, politicianistă, de adversitate faţă de valorile afirmate chiar de el însuşi, poziţie incompatibilă cu ideea de consolidare a unei justiții independente”, se mai arată în comunicat.

Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri, sesizarea Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) privind neconstituționalitatea legii care prevede scăderea vârstei de accedere în DNA și DIICOT de la 10 la 7 ani. ÎCCJ a sesizat CCR cu privire la modificările aduse de coaliţia PNL – USR PLUS – UDMR legilor justiţiei. Sesizarea Înaltei Curți a vizat reducerea de la 10 la 7 ani a vechimii necesare pentru accederea procurorilor în DNA şi DIICOT.

×
Subiecte în articol: Stelian Ion CSM