x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Don Juan de Pitești. Iubire online, urmată de cerere de bani 

Don Juan de Pitești. Iubire online, urmată de cerere de bani 

de Mariana Zaharia     |    22 Iun 2023   •   07:15
Don Juan de Pitești. Iubire online, urmată de cerere de bani 

Un bărbat agăța femei pe internet cu vorbe frumoase și intenții serioase, după care le cerea bani și dispărea cu ei. Așa a păcălit zeci de persoane, însă doar patru au făcut plângere. Dar modul în care a fost prins chiar va rămâne o poveste polițienească amuzantă.

 

Una dintre tinere și-a dat seama că a fost înșelată și le-a cerut ajutorul anchetatorilor. Ea știa că trebuie să se întâlnească cu un presupus angajat al bărbatului, ca să îi dea niște bani în plic. A mers supravegheată de polițiști și în plic nu a pus bani, ci o coală A4 cu un mesaj: „Crezi că mă poți păcăli?”. 

Au crezut că le-a lovit norocul prin ecranul telefonului, direct de pe o rețea de socializare. Din spatele unui cont al unui bărbat de vreo 50 de ani, om de afaceri, singur și cu o mamă bolnavă de care avea grijă chiar el, un individ, în realitate tânăr, șomer și dornic să câștige bani într-un mod ușor, a reușit să dezvolte o „industrie” a înșelăciunii. Polițiștii sunt convinși că foarte multe victime au rămas cu paguba și nu au spus nimănui.

Don Juan le aborda pe femei pe messenger. Nu la întâmplare. Le studia conturile de pe rețeaua de socializare, se asigura că nu au relații, dar că își doresc unele, că sunt vulnerabile și că au și locuri de muncă decente. Și avea vorbele la el. După o săptămână de mesaje dulci, pline de complimente, de discuții lungi despre ce înseamnă viața unui om de afaceri singur și care nu mai poate avea încredere în oricine, după poze care nu erau ale lui, bărbatul le dădea gata. Numai că norocul se termina brusc, după prima sumă transferată.

Prima victimă știută de polițiști i-a dat bărbatului 1.000 de lei. Bărbatul a sunat-o și i-a spus că trebuie să plătească o orteză pentru mama lui, că este comandată, vine curierul să o aducă, o ridică un angajat al lui, dar nu are bani. Și femeile săreau ca arse să îl ajute. Fiecare dintre victime a dat banii în plic unui bărbat, în cartierul Trivale din Pitești. Una 1.000 de lei, alta - 700 de lei, alta - 500 și 550 de lei. Angajatul era, de fapt, chiar bărbatul și i-a fost ușor să le păcălească, pentru că niciuna dintre victime nu îl văzuse vreodată în realitate. 

S-a rupt lanțul de iubire 

Laura Vasiliu are 35 de ani, este angajata unei firme din Pitești și era singură când a fost abordată de individ pe internet. Tânăra ne-a spus încă de la început că l-a crezut că o place. Doar că ea și-a dat seama imediat că e înșelată, când i-a cerut bani.

„Complimente peste complimente, mesaje de bună dimineața, întrebări peste zi, dacă am mâncat, dacă sunt bine. Ce flori îmi plac, ce filme. Ce îmi place să fac în timpul liber. Discuții care chiar îți lăsau sentimentul că acest om este interesat. Mi-a trimis și câteva fotografii în care ar fi trebuit să fie el, l-am crezut, i-am trimis și eu. După ceva timp, m-a rugat să ne vedem când se va întoarce el în județ, că era plecat cu afaceri. Aiurea! Eu am acceptat, dar el nu era plecat niciunde, era parte din joc. Și a venit și ziua în care mi-a cerut bani. Am înțeles că mai sunt victime cu 700 de lei. Atât mi-a cerut și mie. Povestea nu mai are sens să o detaliez, era aceeași pentru toate, cu mama bolnavă, orteza și angajatul care vine să ridice banii. Numai că eu m-am oprit întâi pe la Poliție”, povestește tânăra. Și cu ofițerii de la Poliția Municipiului Pitești a și pus la cale flagrantul delict. A confirmat că va veni la ora stabilită, locul exact și plicul.

700 de lei, din pix 

„Am scris mesajul cu mâna mea. Coala am făcut-o pe jumătate. Pe o parte am scris 700 de lei, iar pe cealaltă: «Crezi că mă poți păcăli?», și am înmânat plicul unui bărbat. Știam că este el. Dar nu i-am dat nimic de înțeles. După ce a plecat, a fost urmărit și prins de polițiști. Avea plicul la el și a recunoscut tot”, a mai povestit Laura Vasiliu. După ce l-au prins pe bărbat, polițiștii s-au mai trezit cu alte plângeri de la femei care au văzut că bărbatul nu mai răspunde. Pentru una dintre femei au cerut o recunoaștere de grup. L-au pus pe individ între alți bărbați cu semnalmente asemănătoare și victima l-a indicat pe el. A spus că este sigură că el a fost cel cu care s-a întâlnit și i-a dat banii.

 

Bărbatul a fost acuzat de înșelăciune în formă continuată, a recunoscut tot și a fost judecat. Instanța a considerat că trebuie condamnat cu suspendare, așa că i-a dat o pedeapsă de 2 ani și 6 luni și l-a trimis la muncă în folosul comunității.

 

×
Subiecte în articol: don juan iubire bani