x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Înregistrări DNA în dosarul socrilor lui Cherecheş: „V-am făcut un platou de prăjituri”

Înregistrări DNA în dosarul socrilor lui Cherecheş: „V-am făcut un platou de prăjituri”

de Redacția Jurnalul    |    09 Noi 2023   •   19:54
Înregistrări DNA în dosarul socrilor lui Cherecheş: „V-am făcut un platou de prăjituri”

Datele de la instanţă ale dosarului deschis de DNA în cazul socrilor primarului de Baia Mare, Cătălin Cherecheş, arată că acesta a fost deschis pe 5 noiembrie a.c. La sediul DNA Cluj s-a prezentat judecătoarea din completul care urma să-i dea sentinţa, alături de mama acesteia, şi au depus un denunț

Acestea au povestit că la finalul lunii octombrie 2023, „o persoană cu numele Claudia care s-a recomandat ca fiind soacra lui Cherecheş Cătălin, Primarul mun. Baia Mare, a promis să cumpere cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 Euro, afacerea deţinută de Farcaş-Hîngan Rodica, pentru ca fiica acesteia, judecător la Curtea de Apel Cluj, care face parte din Completul de judecată ce soluţionează dosarul penal privind pe inculpatul Cherecheş Cătălin, judecat pentru fapte de corupţie, ”în numele legii să fie mai blândă”, cu acesta în soluţia pe care o va pronunţa.”

„În denunţ, se arată şi faptul că Claudia i-a propus fie să-i cumpere afacerea cu suma indicată mai sus, fie să se revanşeze în orice modalitate, întrucât atât ea cât şi familia ginerelui său, dispun de sume considerabile în bani”, arată datele.

Ulterior, cele două – judecătoarea şi mama sa – ar fi fost căutate la sediul firmei din Târgu Mureş de soacra lui Cătălin Cherecheş. Iniţial, pe 24 octombrie, cele două nu au fost găsite, dar soacra a revenit a doua zi, pe 25, şi a găsit-o pe mama judecătoarei.

„Aceasta a rugat-o să intervină pe lângă fiica sa, judecător la Curtea de Apel Cluj ,,ca de la mamă la mamă” şi să fie mai blândă cu primarul, în dosarul pe care îl instrumentează, întrucât acesta este nevinovat”, arată datele din dosar.

Şi a treia zi, soacra primarului a revenit la sediul firmei mamei judecătoarei, „context în care i-a transmis că a discutat cu părinţii ginerelui său, care i-au transmis că sunt în stare de orice pentru a-l salva pe fiul lor, în contextul unei decizii mai blânde, întrucât este nevinovat”.

„Din conţinutul celor două declaraţii de martor rezultă că numita ,,Claudia” s-a oferit să îi cumpere afacerea lui Farcaş-Hîngan Rodica cu o sumă cuprinsă între 50.000 – 100.000 de euro sau să se revanşeze într-un alt fel . În data de 03.11.2023, Farcaş-Hîngan Rodica a fost contactată telefonic de către Claudia, care a întrebat-o dacă este la lucru şi, în situaţia unui răspuns afirmativ, să iasă până în faţa punctului de lucru. În faţa punctului de lucru s-a întâlnit cu Claudia, care i-a remis o cutie cu prăjitură, spunându-i că nu îşi doresc nimic, decât blândeţe”, arată DNA.

„La data de 06.11.2023, în jurul orei 12:00, ar mai fi avut loc o întâlnire

între mama judecătoarei şi soacra primarului. Întâlnirea a avut loc în incinta cofetăriei deţinute de Gliga Claudia în municipiul Târgu Mureş. Discuţiile pe care le-au purtat cele două au confirmat cele consemnate în denunţ. Din conţinutul convorbirii rezultă, dincolo de orice dubiu, că Gliga Claudia a promis, prin intermediul colaboratorului cu identitate reală, judecătorului Farcaş Hîngan Georgiana Rodica o sumă de bani, respectiv 50.000 de euro avans, restul după pronunţarea deciziei, pentru ca aceasta, împreună cu colega de complet să dispună achitarea lui Cherecheş Cătălin. La data de 08.11.2023, în jurul orelor 16:00 – 17:00, inculpata Gliga Claudia a fost prinsă în flagrant, în contextul remiterii sumei de 50.000 de euro colaboratorului cu identitate reală Farcaş Hîngan Rodica, în incinta Iulius Mall Cluj”, susţin procurorii.

„În incinta Iulius Mall Cluj, soacra primarului ar mai mai remis şi o cutie cu produse de cofetărie (prăjituri asortate – cca. 3 kg.). De asemenea, a rezultat faptul că, ulterior discuţiei din 06.11.2023, împreună cu inculpata Gliga Claudia, s-au deplasat cu autoturismul la Baia Mare, cel mai probabil pentru a ridica suma de bani, existând suspiciunea reală că această sumă de bani a fost pusă la dispoziţia inculpatei Gliga Claudia de către membrii familiei Cherecheş”, se spune în dosarul DNA.

Procurorii susţin că şi socrul primarului a ajutat-o pe inculpata Gliga Claudia, atât moral, cât şi material, în desfăşurarea activităţii infracţionale, asigurându-i transportul acesteia atât în vederea ,,rezolvării problemei” la Baia Mare, cât şi ulterior, conducând-o pentru remiterea sumei de bani.

În dosarul cauzei, DNA a introdus şi înregistrări ambientale:

„GLIGA CLAUDIA: O prăjiturică la cafea? Ce vă dau?

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Nu. Tre să plătesc prăjitura.

GLIGA CLAUDIA: Doamne fereşte.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: …de ofertă, de…

GLIGA CLAUDIA: Da…

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: …cu afacerea mea. I-am zis că nu ştiu exact soldu... 50..., 100.000...

GLIGA CLAUDIA: Îi de acord sau nu-i de acord?

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Că în ce condiţii trebuie să fie mai blândă, cum să…Că io urmează să vorbesc cu ea.

(...)

GLIGA CLAUDIA: Eu mă duc şi astăzi aduc cincizeci de mii. Deci...

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: No, trebuie să ziceţi...eu...că eu o să mă duc la ea şi eu să-i spun.

GLIGA CLAUDIA: No, ele acuma citesc tot ceea ce o depus la dosar.

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Ioi, da.

GLIGA CLAUDIA: Şi acuma...asta-i şansa în care ele ar putea să îl achite.

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Şi... Păi...da ea m-o întrebat şi i-am zis că nu ştiu ce cum. Adică ce blândeţe, cum să fii.

GLIGA CLAUDIA: În sensul ca să...să nu-l condamne.

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Ioi.

GLIGA CLAUDIA: Aia-i blândeţea. Să nu-l condamne. Că asta este o variantă: ori îl achită, ori îl condamnă. Deci, două. N-are nimic, prelungire, nu-i termen, nu...Îs două, din câte am înţeles eu.

(...)

GLIGA CLAUDIA: Acuma, şi la sfârşit...după data de douăzecişişapte.In douăzecişisapte ii sentinţa.

FĂRCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da? Nici nu ştiu.

GLIGA CLAUDIA: Atunci îi sentinţa. Pe douăzecişişapte. Atunci îi procesu. În douăzecişişapte, în douăşapte.

(...)

GLIGA CLAUDIA: Ce cu altă ofertă? Cu venim..., noi venim cu oferta cash.

(...)

FARCAS-HÎNGAN RODICA: Atât m-o întrebat. În ce constă să fii blând şi asta să întrebi.

GLIGA CLAUDIA: Păi în ce constă... Să-i dea dacă se poate achitare. Aşa să-i spuneţi. Şi eu pentru treaba asta ...[neinteligibil]... cum plătesc avocaţii, pot plăti şi ...[neinteligibil]... am dat la avocati...

FARCAS-HÎNGAN RODICA: Ce... În ce constă să fii mai...

GLIGA CLAUDIA: Jumătate acuma, jumătate la sentinta.

FARCAS-HÎNGAN RODICA: În ce constă să fie blând şi să...

GLIGA CLAUDIA: Să-i dea achitare. Să-i dea achitare.

FARCAS-HÎNGAN RODICA: ...şi să veniţi cu...

GLIGA CLAUDIA: Da. Şi asta-i oferta. Jumătate acuma, cu jumătate la sfârşit. Deci voi veni cu avans. Dacă nu-i bine cât îi, schimbaţi cifra din faţă. Eu ce să zic...

FARCAS-HÎNGAN RODICA: Păi eu...

GLIGA CLAUDIA: Na!

FARCAS-HÎNGAN RODICA: ...atâta aştept.

GLIGA CLAUDIA: Avans, cincizeci de mii. Avans! M-aţi înţeles? Si la...

GLIGA CLAUDIA: Că urma să mergeţi cu ”prăjitura” de la mine. Eu mă duc după ”prăjitură”, aduc ”prăjitura”, sa aduc ”prăjitura” gata facuta… Nu?

GLIGA CLAUDIA: (…neinteligibil…)Şi miercuri Tabita să-mi aducă ”prăjitura” la Cluj.

(...)

GLIGA CLAUDIA: V-am făcut un platou de prăjituri. Ăla mi în portbagaj.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Păi trebuia să aduci şi să pui acolo.

GLIGA CLAUDIA: În prăjituri? Da m-am gândit şi la varianta … da îi o pungă de cadou şi îi o cutie cu cadou. Nu se vede nimica.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Îhî. Nu?

GLIGA CLAUDIA: No(…neinteligibil…) să vă culcaţi liniştită.

FARCAŞ-HÎNGAN RODICA: Da…am…am vorbit”.

În această seară, socrii primarului Cherecheş au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile de către judecătorii Tribunalului Mureş, fiind acuzaţi de dare de mită şi complicitate la dare de mită.

Cătălin Cherecheş, primarul de Baia Mare, a fost acuzat într-un dosar al DNA că a luat mită 30.000 de lei, în aprilie 2016, dar primarul a susţinut atunci că a fost vorba despre restituirea unui împrumut. Cătălin Cherecheş a fost arestat atunci, dar a candidat de după gratii şi a ieşit primar din nou, cu 70% din voturi.

În februarie 2022, Cherecheş a fost condamnat în primă instanţă, de Tribunalul Cluj, la 5 ani de închisoare cu executare, pentru luare de mită în formă continuată, decizia nefiind definitivă. De asemenea, instanţa dispusese ca pe o perioadă de 4 ani, lui Cherecheş să i se interzică mai multe drepturi, inclusiv cel de a fi ales.

Pe 24 noiembrie 2023, peste 2 săptămâni, Cătălin Cherecheş urma să primească decizia definitivă în acest dosar DNA din partea judecătorilor Curţii de Apel Cluj.

În iunie acest an, Cătălin Cherecheş a anunţat că se întoarce în PSD, partid în care a mai fost membru în două rânduri. Cătălin Cherecheş a mai fost membru PNCŢCD, PSD, UNPR şi PNL. În ciuda anunţului făcut, primarul de Baia Mare, Cătălin Cherecheş n-ar avea încă adeziunea depusă la PSD.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: dosar cherecheş inregistrari dna