x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie UPDATE Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, reţinut de procurorii DNA. El a fost exclus din PSD

UPDATE Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, reţinut de procurorii DNA. El a fost exclus din PSD

de Vali Deaconescu    |    23 Sep 2023   •   08:38
UPDATE Dumitru Buzatu, președintele CJ Vaslui, reţinut de procurorii DNA. El a fost exclus din PSD
Sursa foto: Foto: Antena 3

Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost reţinut sâmbătă dimineaţa de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) Iaşi. Buzatu a fost exclus din PSD.

UPDATE 3

Fosta soție a lui Dumitru Buzatu, senatoarea Gabriela Crețu, spune că i-a cerut explicații liderului partidului, Marcel Ciolacu, pentru că nu știe de ce a fost suspendată din partid: „Am fost soția lui cu mult timp în urmă. Care este legătura mea?”.

Senatoarea Gabriela Crețu a declarat, sâmbătă, la Antena 3 CNN, că va contesta suspendarea sa din partid la Comisia de Integritate, deoarece i se asociază o acuzație pe care nu o merită, „absurdă”.

„Am fost soția lui cu mult timp în urmă. Care este legătura mea?”, a întrebat Gabriela Crețu, continuând apoi: „știți dumneavoastră că oamenii care sunt divorțați păstrează detalii?”.

La remarca portivit căreia averea lui Buzatu nu s-a strâns de ieri pe azi, senatoarea a răspuns: „nici eu nu sunt despărțită de el de ieri, de astăzi. Suntem despărțiți de dinainte ca eu să fiu membru în Parlament și divorțați din 2015, deci de 8 ani”.

Gabriela Crețu a adăugat că, dacă fostul ei soț a făcut ceva, va decide instanța: „eu, ca membră de partid, știu că a construit organizația de la Vaslui”.

Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD, sâmbătă, cu unanimitate de voturi. În locul său a fost numit interimar Dragoș Benea.

Tudor Buzatu, fiul liderului vasluian, a demisionat din funcția de secretar de stat.

De asemenea, Ciolacu a spus că a propus suspendarea din funcția din membru al PSD a senatoarei Gabriela Crețu.

Dumitru Buzatu a fost reţinut sâmbătă dimineaţa de procurorii DNA Iaşi, după ce a fost prins vineri seara în timp ce primea 1,25 milioane de lei mită pentru a ajuta o companie să obţină un contract.

UPDATE 2

Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD, cu unanimitate de voturi. Anunțul a fost făcut sâmbătă de Marcel Ciolacu, după ședința Biroului Politic Național.

Ciolacu a spus că Biroul Politic Național a luat trei decizii: excluderea lui Buzatu, numirea în funcția de președinte interimar al PSD Vaslui a lui Dragoș Benea și a luat act de demisia din funcția de secretar de stat a lui Tudor Buzatu, fiul liderului vasluian.

De asemenea, Ciolacu a propus suspendarea din funcția din membru al PSD a Gabriela Crețu.

În ce privește mita luată de Buzatu, liderul social-democrat a spus că nimeni nu se aștepta la acest lucru.

Ciolacu a adăugat, răspunzând unor întrebări adresate de jurnaliști, că orice act de corupție afectează imaginea partidului, iar decizia sa „a fost cea corectă”.

UPDATE 1

Conform comunicatului oficial transmis de DNA, procurorii au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a lui Buzatu, pentru luare de mită.

Procurorii spun că au date și probe din care reiese că, în perioada 8 mai a.c. - 7 septembrie, inculpatul Buzatu ar fi pretins de la un om de afaceri (martor) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții.

Vineri, Buzatu ar fi cerut 1.250.000 lei, ocazie cu care a fost prins în flagrant.

Acesta urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

ȘTIRE INIȚIALĂ

Acesta a fost adus în jurul orei 04:00 la audieri, după ce, în prealabil, procurorii anticorupţie au făcut percheziţii la locuinţa acestuia din comuna vasluiană Ştefan cel Mare, potrivit Antena 3 CNN.

Preşedintele CJ Vaslui, Dumitru Buzatu, a fost prins în flagrant de procurorii anticorupţie, când primea 1,25 milioane de lei mită pentru a favoriza o firmă să obţină un contract.

Conform surselor citate de Vremea Nouă, este vorba despre o mită dată pentru continuarea drumului strategic Bârlad – Laza – Codăești, un drum a cărui valoare totală de execuție depășește 222.000.000 lei.

Banii ar fi fost găsiţi de anchetatori în portbagajul maşinii lui Dumitru Buzatu, după ce acesta i-ar fi primit într-un restaurant.

Marcel Ciolacu a anunțat că va convoca Biroul Politic Național și propune excluderea lui Dumitru Buzatu.

„Voi convoca mâine de urgență Biroul Politic Național în format online și voi propune colegilor excluderea domnului Dumitru Buzatu din partid. Am spus întotdeauna că în mandatul meu toleranța pentru faptele de corupție este ZERO! Iar cei care nu înțeleg acest lucru nu au ce căuta în PSD!”, scria vineri Ciolacu pe Facebook.

Dumitru Buzatu este vicepreședinte PSD, președinte al CJ Vaslui, fost deputat și unul dintre cei mai longevivi lideri județeni ai PSD.

Primele imagini cu șeful CJ Vaslui după ce a fost prins de DNA luând mită

×