x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Guvernul a aprobat extinderea brățărilor electronice pentru monitorizarea inculpaților

Guvernul a aprobat extinderea brățărilor electronice pentru monitorizarea inculpaților

de Redacția Jurnalul    |    13 Iun 2024   •   23:00
Guvernul a aprobat extinderea brățărilor electronice pentru monitorizarea inculpaților

Guvernul a adoptat joi o măsură importantă pentru combaterea fenomenului fugarilor. S-a aprobat extinderea utilizării brățărilor electronice pentru monitorizarea inculpaților care încearcă să evite răspunderea penală.

„Pas important pentru combaterea fenomenului fugarilor, adoptat, astăzi, în ședința de Guvern. Azi s-a mai pus o piedică în calea persoanelor care înțeleg să se sustragă de la răspunderea penală pentru faptele lor”, anunță ministrul Alina Gorghiu.

Legea 146 din 2021 a creat acest cadru legal care este aplicabil, în prezent, în cazurile de violență domestică, în situația ordinelor de protecție emise pentru a proteja victimele.

De la 1 octombrie vor putea fi monitorizați electronic și inculpații față de care magistrații dispun măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauțiune.

Aceeași măsură se va putea aplica și pentru inculpații față de care instanța de judecată a luat măsura arestului la domiciliu, spune ministrul.

„Pentru toți aceștia va fi posibilă monitorizarea electronică prin purtarea brățărilor electronice, cu ajutorul cărora inculpații se vor conforma obligațiilor stabilite de magistrați. Dacă vor încerca să plece din țară, în ciuda obligațiilor de a nu o face, se va emite o alertă care va fi urmată de o intervenție rapidă a organelor abilitate. Este un mijloc modern de care va beneficia întreg sistemul judiciar și prin el, noi, societatea!”, arată mesajul Alinei Gorghiu.

(sursa: Mediafax)

 

×
Subiecte în articol: guvern bratari electronice extindere