x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie ICCJ: Dreptul la liberă circulație, încălcat în cazul Sorinei, fetița adoptată de o familie din SUA

ICCJ: Dreptul la liberă circulație, încălcat în cazul Sorinei, fetița adoptată de o familie din SUA

14 Iul 2020   •   17:43
ICCJ: Dreptul la liberă circulație, încălcat în cazul Sorinei, fetița adoptată de o familie din SUA

Dreptul la liberă circulație al Sorinei Săcărin, fetița în vârstă de 8 ani, adoptată de o familie de români din America, a fost încălcat de Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ), a stabilit, marți, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).

Sentința a fost dată într-un dosar deschis de părinții adoptivi ai fetiței, care au contestat măsura procurorilor de la SIIJ, care au dispus, prin ordonanță, reținerea paşaportului Sorinei.

Instanța a invocat jurisprudența CEDO.

„În conformitate cu dispoziţiile art. 3 alin. 5 din Codul de procedură penală, art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului şi art. 13 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, admite plângerea formulată de petenţii Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, în calitate de reprezentanţi ai minorei Săcărin Sorina împotriva dispoziţiei procurorului privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2.015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Constată că a fost încălcat dreptul la liberă circulaţie al minorei Săcărin Sorina, prevăzut de art. 2 paragraful 2 din Protocolul nr. 4 la Convenţia Europeană a Drepturilor Omului. Revocă dispoziţia privind predarea sub luare de dovadă a paşaportului minorei Săcărin Sorina din conţinutul ordonanţei nr. 2.015/P/2019 din data de 26 iunie 2019 a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Secţia pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie. Ia act că paşaportul a fost restituit minorei Săcărin Sorina, prin reprezentanţii legali Săcărin Ramona Elena şi Săcărin Gabriel, la data de 19 iulie 2019”, conform ICCJ.

Decizia este definitivă.

Sorina a părăsit România în 21 iulie 2019, după ce Judecătoria Slatina a decis că poate pleca din țară, împreună cu părinții adoptivi. Surse apropiate cazului fetiței din Baia de Aramă declarau atunci că Sorina a părăsit România împreună cu părinții adoptivi, având toate actele în regulă. Familia adoptivă ridicase anterior pașaportul Sorinei de la Serviciul de Pașapoarte Dolj.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sorina sorina sacarin libera circulatie