Trei magistrați, membri ai Completului de 5 judecători ai Înaltei Curți de Casație și Justiție, au formulat, săptămâna trecută, succesiv cereri de abținere în dosarul pe care fostul lor coleg, Florin Costiniu, condamnat la 4 ani închisoare cu suspendare, l-a depus pe rolul acestei instanțe. Costiniu a formulat o cerere de revizuire a hotărârii de condamnare, cerere care, pe fond, a fost respinsă ca inadmisibilă. Singura abținere admisă a fost cea solicitată de “judecătorul cu nașul în suflet”, Iulian Dragomir.
Fostul președinte al Secției Civile de la Înalta Curte de Casație și Justiție, Florin Costiniu, a cerut instanței la care a lucrat să îi admită cererea de revizuire a hotărârii prin care a fost condamnat, în 2013, la o pedeapsă de patru ani închisoare cu suspendare. Pe fond, cererea lui Florin Costiniu a fost judecată în data de 17 aprilie 2014, când magistrații Secției Penale a Instanței Supreme au respins-o ca inadmisibilă.
Fostul judecător nu a renunțat însă la proces și a atacat sentința din 2014, cu apel, la Completul de 5 Judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție. Noul dosar a fost înregistrat pe rolul instanței în data de 21 noiembrie 2016, iar primul termen de judecată a fost stabilit pentru 12 ianuarie 2017. Atunci, unul dintre judecătorii care compun acest complet, vestitul Iulian Ilie Dragomir, cunoscut ca fiind “judecătorul cu nașul în suflet”, a formulat o cerere de abținere, pe care și-a întemeiat-o pe faptul că a avut calitatea de martor sau expert în cauza judecată. În aceeași zi, cererea de abținere a lui Iulian Dragomir a fost acceptată, instanța stabilind că “domnul judecător Ilie Iulian Dragomir nu va participa la soluționarea cererii de revizuire”.
Abținerile formulate de alți doi magistrați au fost respinse
A doua zi, pe 13 ianuarie, alți doi judecători din Completul de 5 au formulat, de asemenea, cereri de abținere în cauza care formează obiectul dosarului privind apelul înaintat de revizuentul Florin Costiniu, împotriva Sentinței Penale nr. 367, din data de 17 aprilie 2014. Este vorba despre magistrații Mirela Sorina Popescu și Ștefan Pistol. Declarațiile de abținere ale celor doi au fost respinse, ca neîntemeiate.
Florin Costiniu a fost condamnat, în dosarul în care principalii acuzați erau fostul senator PSD Cătălin Voicu și oamenii de afaceri Marius Locic, respectiv Costel Cășuneanu, dosar instrumentat de Direcția Națională Anticorupție. În 1 iunie 2012, Secţia Penală a Înaltei Curți l-a condamat pe Cătălin Voicu la 5 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influență, iar Costel Cășuneanu și Marius Locic au primit câte patru ani de închisoare cu suspendare. Judecătorul Florin Costiniu a fost, atunci, condamnat la 3 ani de închisoare cu suspendare.
DNA a atacat cu recurs decizia, la Completul de 5, condus de Livia Stanciu. În data de 22 aprilie 2013, acest complet a casat sentința instanței de fond, doar în ceea ce-i privește pe Florin Costiniu și pe Cătălin Voicu. Atunci, acesta din urmă a primit o condamnare majorată la șapte ani închisoare cu executare, în timp ce fostul magistrat, Florin Costiniu, a primit o condamnare de patru ani închisoare cu suspendare.
Fostul șef al Secției Civile de la Înalta Curte, Florin Costiniu, se află în plin termen de încercare, în urma condamnării la patru ani de închisoare cu suspendare, sentință pronunțată de Livia Stanciu, actual judecător al Curții Constituţionale