x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Marius Pieleanu, al doilea profesor de la SNSPA acuzat de hărțuire sexuală: „O făcea pe faţă, urât de tot”

Marius Pieleanu, al doilea profesor de la SNSPA acuzat de hărțuire sexuală: „O făcea pe faţă, urât de tot”

de Redacția Jurnalul    |    01 Aug 2024   •   13:30
Marius Pieleanu, al doilea profesor de la SNSPA acuzat de hărțuire sexuală: „O făcea pe faţă, urât de tot”
Sursa foto: observatornews.ro.

Sociologul Marius Pieleanu a fost acuzat că ar fi făcut avansuri studentelor de la SNSPA. Este al doilea profesor de la această instituție de învățământ superior acuzat de hărțuire sexuală, după ce prof.univ. Alfred Bulai a ajuns în centrul atenției.

Zeci de mărturii ale fostelor studente ale prof.univ. Alfred Bulai despre abuz sexual au fost depuse la Parchet. Totodată, se va întruni și Comisia de etică a facultății. Dacă va fi chemat la comisie, profesorul nu va fi obligat să vină în persoană, ci poate fi reprezentat de avocat.

"Comisia de etică nu a avut nicio solicitare nici înaintea anchetei, nici apoi. Argumentele au fost legate de faptul că avem o sesizare, chiar dacă este material jurnalistic, avem un nume, un obiect şi persoana acuzată şi au fost justificate prin materialul apărut cu vocea lui Alfred Bulai", explică Alex Rădulescu, student reprezentant în Senatul SNSPA.

Studenţii sunt de altă părere. Atitudine șefului Departamentului de Sociologie de la SNPA sunt cunoscute de ani de zile. 

"La un curs mi spus ceva de genul că dacă visezi că zbori, înseamnă că o să faci sex. Ni s-a spus la examene nu avem voie să ne îmbrăcăm cu maieu sau decoltat sau să nu îi atragem atenţia", spune o studentă. "Domn profesor avea nişte obiceiuri neobişnuite, nişte experimente sociale duse spre nivelul de sexualitate. Experimente în care studenţii trebuiau să se prefacă că fac sex între ei", adaugă altă studentă. 

Acum este acuzat de hărțuire sexuală un alt coleg de catedră.  

"Pieleanu o făcea pe faţă, urât de tot. Le cerea numerele de telefon ale colegelor care erau foarte frumoase. Cerea numerele de telefon prin băieţi, băieţii care erau cei mai slabi din an", mărturiseşte o studentă.

Într-o postare pe Facebook, ştearsă ulterior, un alt profesor de la SNSPA spune că nu ştia despre abuzurile colegilor. Mihaela Miroiu, militantă pentru drepturile femeilor, a fost contrazisă de o fostă studentă care susţine că i-a cerut ajutorul. A primit, însă, un răspuns tranşant: "Am venit şi v-am spus, tremurând, cum Pieleanu îmi face avansuri de câteva luni, şi cum risc să nu pot intra la examenul de licenţă din cauza lui. Şi asta pentru că i-am refuzat avansurile. Mi-aţi cerut răgaz să vorbiţi cu el, apoi mi-aţi spus că trebuie să merg să rezolv asta între patru ochi. Aţi ştiut!" 

Ce spune Marius Pieleanu

Într-o reacţie pentru o publicaţie online, sociologul se apără. 

"Înţeleg că există în spaţiul public, mai ales în cel internaut, o discuţie, există opinii, dar nu vă supăraţi, am un prestigiu şi, înţeleg, credeţi-mă că vreau să mi-l păstrez. Lucrurile astea sunt pentru mine chestiuni care mă şochează", a declarat Marius Pieleanu pentru Epoch Times România.

Fostul ministru al Justiţiei, Ana Birchall dezvăluie, într-o postare pe Facebook, că sociologul i-ar fi propus să o „vizualizeze epidermic" şi i-ar fi făcut mai multe propuneri indecente.

Marius Pieleanu este prodecan la Facultatea de Ştiinţe Politice şi acţionar la una dintre cele mai mari companii de sondaje politice. 

„Nu aţi vrea totuşi, înainte de a judeca pe cineva, să aflăm întreg adevărul. Ministrul Educatiei sunt ferm convins ca a declasat anchetele împreuna cu conducerea SNSPA, deja sunt şi procurorii autosesizaţi", a declarat Marcel Ciolacu, premierul României. 

Ministerul Educaţiei spune că va verifica în toate instituţiile de învăţământ superior câte plângeri au fost făcute şi cum au fost gestionate. 

Ministrul Justiţiei încurajează victimele să depună mărturie. În 2017, un alt profesor de la SNSPA a ajuns în Comisia de Etică a facultăţii pentru că a trimis poze indecente unei studente. Universitatea l-ar fi înlăturat atunci de la catedră, potrivit observatornews.ro.

×
Subiecte în articol: Marius Pieleanu snspa hartuire sexuala