x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Premiatul Lazăr, capac pe crime la Aiud

Premiatul Lazăr, capac pe crime la Aiud

de Dan Constantin    |    18 Apr 2019   •   10:25
Premiatul Lazăr, capac pe crime la Aiud

Noi mărturii se adaugă la „dosarul” de torționar al procurorului Lazăr Augustin. În timp ce organizații cu program anticomunist îl premiază pe Lazăr, ajuns „stâlpul statului de drept și apărătorul drepturilor fundamentale”, foști deținuți politici, care au trecut prin infernul penitenciarului Aiud, probează contribuția directă a procurorului Lazăr la regimul de distrugere fizică a victimelor represiunii în anii 1985-1986. Președintele Iohannis refuză să semneze demiterea procurorului general, chiar și după ce a aflat de la victime cum Lazăr le-a prelungit și accentuat suferințele în pușcărie.

Ioan Muntean, disident anticomunist din Sibiu, trimis în Penitenciarul Aiud după o condamnare grea pentru încercarea de trecere a frontierei, transformată sub tortură în furt de armă (adică jaf din avutul obștesc!), a făcut noi dezvăluiri despre colaborarea lui Lazăr Augustin cu securiștii care terorizau deținuții. Prezent în studioul Antenei 3, în emisiunea „Sinteza zilei”, Muntean a povestit tragedia lui Ioan Sava, profesor universitar din Sibiu, ucis în bătaie de securiștii care aplicau legea terorii la Aiud. „Mi-a murit în brațe, s-a stins în urma bătăilor. Era profesor universitar în Sibiu, decan”, spune cu glas tremurat Muntean. În penitenciar, cazul a fost mușamalizat. Procurorul Lazăr Augustin, care conducea comisia de liberări condiționate, nu s-a sesizat că Sava a murit exact cu două zile înainte să fie judecată cerea de eliberare pe motive medicale.

Memoriul soției decanului ucis în bătaie

În anul 2007, soția lui Ioan Sava nu avea încă informații detaliate despre cauzele morții acestuia. Într-un memoriu adresat Universității „Lucian Blaga” din Sibiu, Lavinia Sava face acuze grave la adresa ofițerului de securitate Laurențiu Smaranda, ajuns după Revoluție secretarul universității. „Vă informez că numitul Smaranda Laurențiu, ce avea funcția de șef Control informații jud. Sibiu, este persoana care a creat și a anchetat «așa-zisul» caz Sava, fiind autorul moral al întregului proces și al deznodământului tragic, respectiv «decesul» soțului meu în penitenciarul Aiud cu două zile înainte de procesul care urma să decidă punerea sa în libertate pe motive medicale dovedite. (...) Arestarea soțului meu în 15 octombrie 1985 s-a făcut în urma mai multor serii de discuții care au avut loc la noi în casă, între prof. Sava și locotenent-colonel Smaranda, iar în urma refuzului de colaborare din partea soțului meu, i-a fost înscenat un proces de drept comun. În ziua în care a fost arestat, soțul meu avea fixată o discuție cu locotenet-colonelul Smaranda la sediul Securității, după care nu s-a mai întors acasă, fiind arestat, și după 8 luni de detenție a decedat în condiții suspecte la Aiud”. Documentul citat a fost publicat de „Justițiarul sibian”. Acum, prin mărturia lui Ioan Muntean, deținut în Secția 6 BIS, cu regim restricționat de la Aiud, apare tabloul complet al decesului profesorului Ioan Sava, primul decan al Facultății de Inginerie de la Sibiu. Procurorul Augustin Lazăr, care avea datoria să supravegheze în penitenciar și respectarea drepturilor deținuților, nu a fost interesat de moartea violentă a profesorului universitar Ioan Sava, din Sibiu, sub bâtele securiștilor. O faptă în plus pentru care procurorul general Lazăr Augustin, încă în funcție, poate fi cercetat în urma denunțului penal depus de avocatul Aurelian Pavelescu, în numele PNȚCD, la Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, pentru infracțiunea imprescriptibilă de crime împotriva umanității.

,,Ce-i cu ăștia? Morți? Ducă-se!”

 Un deținut în pușcăria Aiud povestește un dialog la care a fost martor, purtat între un ofițer de securitate cu funcție de comandă în penitenciar și procurorul Lazăr, venit în control. Lazăr vede doi deținuți care mergeau să ia din morgă trupurile unor victime decedate în urma bătăilor aplicate de gardieni. „Ce-i cu ăștia”, întreabă Lazăr, văzându-i liberi în curtea închisorii pe groparii „ad-hoc”. Ofițerul arată semnificativ spre morgă: „Să-i ia pe ăia!”. Lazăr dă a lehamite din mână, semn că a înțeles, dar și pentru că știa „subiectul”, conchide: ,,Ducă-se!”.

,,Procurorul Lazăr Augustin, care avea datoria să supravegheze în penitenciar și respectarea drepturilor deținuților, nu a fost interesat de moartea profesorului universitar Ioan Sava, din Sibiu, sub bâtele securiștilor.”

 

×
Subiecte în articol: Augustin Lazăr