x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie Toader: Pensionarea magistraţilor la 20 de ani de carieră a fost amânată pentru finalul lui 2019

Toader: Pensionarea magistraţilor la 20 de ani de carieră a fost amânată pentru finalul lui 2019

15 Oct 2018   •   12:46
Toader: Pensionarea magistraţilor la 20 de ani de carieră a fost amânată pentru finalul lui 2019

Posibilitatea ca magistraţii să se pensioneze la împlinirea a 20 de ani de activitate a fost amânată pentru finalul lui 2019, potrivit ordonanţei de urgenţă care aduce modificări legilor justiţiei, a anunţat, luni, ministrul Tudorel Toader în cadrul unei conferinţe de presă. 

"Comisia de la Veneţia spune că ar fi o problemă dacă s-ar pensiona judecătorii, procurorii în activitate efectivă. Înţeleg că ar fi aproape 2.100 de magistraţi care ar dobândi vocaţie la pensionare la 20 de ani", a precizat Toader după şedinţa de guvern. 

El a explicat că propunerea ca magistraţii să se poată pensiona după 20 de ani de activitate a venit din partea Consiliului Superior al Magistraturii, soluţia aceasta fiind validată de Curtea Constituţională. 

"Pentru a ţine echilibrul între dorinţa unora dintre magistraţi, poate, de a se pensiona de îndată la 20 de ani în profesie efectivă de magistrat, de a respecta decizia Curţii Constituţionale (...), de a răspunde preocupărilor Comisiei de la Veneţia (...), s-a propus şi s-a adoptat soluţia amânării până la finele lui 2019, timp în care se va vedea cum se aşază sistemul, se va vedea câţi vor să se pensioneze, câţi se pensionează, câţi intră în sistem prin INM, câţi intră în sistem prin concursul acela la 5 ani vechime în specialitate în profesii juridice şi la finele lui 2019 se va decide", a punctat ministrul Justiţiei. 

Toader a adăugat că, după data de 31 decembrie 2019, în această problemă "vor decide cei care vor avea competenţă". AGERPRES

×
Subiecte în articol: Tudorel Toader