x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Justitie UPDATE - Torţionarul Ion Ficior, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii

UPDATE - Torţionarul Ion Ficior, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii

29 Mar 2017   •   13:23
UPDATE - Torţionarul Ion Ficior, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanităţii

Ion Ficior, comandantul închisorii comuniste de la Peroprava, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru moartea a 130 de deţinuţi politic.

Poliţiştii l-au ridicat de acasă, miercuri, pe Ioan Ficior, după ce fostul comandant al Coloniei de muncă Periprava a fost condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii. 

Ioan Ficior va fi dus la Poliţia Capitalei, pentru întocmirea actelor, după care va fi transportat la Penitenciarul Rahova, unde va sta 21 de zile în carantină. 

Miercuri, Ficior a fost condamnat definitiv de judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie la 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii. El a fost degradat militar şi trebuie să plătească, în solidar cu statul român reprezentat de Ministerul Finanţelor, Ministerul Administraţiei şi Internelor şi Adminstraţia Naţională a Penitenciarelor, suma totală de 310.000 euro daune morale către opt părţi civile din dosar. 

Procurorii susţin că, în perioada 1958 - 1963, Ficior a introdus şi coordonat un regim de detenţie represiv, abuziv, inuman şi discreţionar împotriva deţinuţilor politici, în urma căruia au murit 103 deţinuţi politici. 

Parchetul arată că deţinuţii erau supuşi unui tratament inuman caracterizat printr-o izolare completă de familii şi de orice alte persoane, de lumea externă în general, de condiţii de cazare mizerabile, frigul insuportabil din barăci, sancţiunile fizice crunte pentru abateri minore, hrana deficitară, deţinuţii fiind în permanenţă înfometaţi şi însetaţi, având dureri pe care nu le puteau ameliora din cauza lipsei medicamentelor şi, nu în ultimul rând, condiţii de muncă inumane. 

Ioan Ficior, în calitate de comandant, era direct responsabil de 'viaţa deţinuţilor', aşa cum se arată în Regulamentul de funcţionare a Direcţiei Generale a Penitenciarelor, ceea ce înseamnă că ansamblul condiţiilor de detenţie era organizat sau cel puţin tolerat de către acesta. 

Anul cu cele mai multe decese a fost 1960, când s-au înregistrat 53. Cel mai tânăr deţinut decedat în 1960 avea 19 ani, iar cel mai în vârstă - 71 de ani, în 1961, când a murit. 

"În cadrul Coloniei de muncă Periprava erau încarceraţi cu preponderenţă contrarevoluţionari, dar şi oameni politici, fapt ce a determinat necesitatea numirii unui comandant de penitenciar experimentat în reeducare şi de încredere. Aşa se explică duritatea extremă a comandantului Ficior Ioan şi rezultatele tulburătoare obţinute în procesul de exterminare pus la punct de acesta", subliniază Parchetul General. AGERPRES

×