x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Alertă pe Valea Borod din județul Bihor! Apele au devenit roșii, după un cutremur în zonă

Alertă pe Valea Borod din județul Bihor! Apele au devenit roșii, după un cutremur în zonă

de Redacția Jurnalul    |    29 Feb 2024   •   18:40
Alertă pe Valea Borod din județul Bihor! Apele au devenit roșii, după un cutremur în zonă
Sursa foto: FB Apele Române

Alertă pe Valea Borod din județul Bihor! Apele au devenit roșii, iar specialiștii investighează o posibilă legătură cu recentul cutremur din zonă.

Echipa de intervenție de la Apele Române Crișuri s-a mobilizat în această dimineață în Valea Borod, comuna Borod, pentru a investiga o posibilă poluare. Apa din zonă a capătat o nuanță roșiatică intensă, iar specialiștii bănuiesc că prăbușirea unei galerii miniere neactive de peste 50 de ani ar putea fi cauza acestui fenomen, ca urmare a cutremurului recent înregistrat în județul Bihor.

„S-au prelevat probe de apă din mai multe puncte, urmând ca în câteva ore să avem și primele rezultate. Totodată, au fost anunțate folosințele consumatoare pentru a-și adapta procesele tehnologice în vederea tratării corespunzătoare a apei.

Având în vedere că debitul evacuat din galerie este estimat la 0.5 mc/s, se așteaptă ca în Crișul Repede diluția să fie de 10-12 ori mai mare. Impactul estimat al poluării este până la acumularea Lugaș unde există un volum de 20,38 milioane mc. de apă", au transmis Apele Române pe Facebook.

Personalul specializat de la Apele Române Crișuri va continua să monitorizeze situația până la încetarea fenomenului și restabilirea calității normale a apei în zonă.

×