x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Bucătării murdare, alimente ținute la temperaturi greșite și produse fără etichete pe litoral

Bucătării murdare, alimente ținute la temperaturi greșite și produse fără etichete pe litoral

de Redacția Jurnalul    |    23 Iul 2024   •   15:15
Bucătării murdare, alimente ținute la temperaturi greșite și produse fără etichete pe litoral

Peste 1.000 de restaurante, pizzerii, cofetării, magazine alimentare și beach-baruri au verificat inspectorii ANSVSA pe litoral. Au găsit bucătării murdare, alimente ținute la temperaturi greșite, produse fără etichete sau cu informații greșite.

Odată cu deschiderea Comandamentului Sezon Estival 2024, inspectorii veterinari au verificat, în prima lună, 1.083 de unități, după cum urmează: 715 unități de alimentație publică, 18 pizzerii, o unitate de tip catering, 63 de cofetării/patiserii, 59 de laboratoare de cofetărie/patiserie, 3 pensiuni turistice, 2 supermarket-uri, 92 de magazine alimentare și alte 130 de unități(beach-bar, gelaterii, tonete).

În urma acestor controale s-au constatat neconformități cu privire la:

– manipularea necorespunzătoare a produselor alimentare

– comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spații neaprobate sanitar veterinar

– ambalarea şi etichetarea necorespunzătoare a produselor alimentare, în vederea depozitării şi valorificării, precum şi comercializarea acestora neetichetate potrivit legislaţiei în vigoare

– condiții necorespunzătoare de igienă în spațiile de producție

– depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare

– nemenținerea 48 de ore a probelor de preparate culinare.

Au fost date 155 de sancțiuni contravenționale, în valoare de 1.668.000 de lei și au fost emise 5 ordonanțe de suspendare temporară a activității și 10 ordonanțe de interzicere a activității. A fost dispusă măsura de reținere oficială pentru o cantitate de 972 de kg produse (carne, preparate din carne, produse lactate și produse de patiserie), care au fost dirijate către unități de neutralizare.

În perioada festivalurilor Neversea și Beach Please, echipele au fost suplimentate. Au fost aplicate 15 sancțiuni contravenționale pentru comercializarea produselor cu termenul de valabilitate expirat, nerespectarea condițiilor de igienă și depozitare.

Dezideratul „0 toxinfecții alimentare” în cadrul celor două festivaluri a fost atins și prin buna colaborare a agenților economici, care au aplicat normele prevăzute de legislația sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, dar și a consumatorilor, care au semnalat promt abaterile de la legislație, transmite Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor.

(sursa: Mediafax)

Andreea Tobias, andreeat@mediafax.ro

Keywords:ANSVSA, LITORAL

×