x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Anunț OFICIAL. Se vor redeschide piețele începând de sâmbătă

Anunț OFICIAL. Se vor redeschide piețele începând de sâmbătă

04 Dec 2020   •   18:58
Anunț OFICIAL. Se vor redeschide piețele începând de sâmbătă

Secretarul de stat Raed Arafat anunță că vineri urmează să apară un ordin al ministrului Sănătății și al altor miniștri în baza căruia vor fi deschise piețele. Documentul va reglementa modul în care vor funcționa piețele începând de sâmbătă.

Secretarul de stat în MAI, Raed Arafat, a declarat într-o conferință de presă că ordinul ministrului Sănătății va fi publicat vineri seara. Documentul trebuie să reglementeze activitatea în piețele din spații închise.

„Referitor la hotărârea de guvern aprobată, primul aspect este eliminarea măsuri de suspendare a activității piețelor agroalimentare în spații închise. Urmează să fie publicată astăzi un ordin al ministrului sănătății, un ordin comun cu alte ministere care au competențe în acest domeniu, prin care se va stabili care este modalitatea în care se va desfășura activitatea în interiorul piețelor redeschise și, bineînțeles, un punct de vedere al sănătății publice, cum o să fie modul în care va fi circulația, care vor fi regulile de sănătate publică în interiorul piețelor respective”, a declarat secretarul de stat Raed Arafat

Întrebat fiind dacă vor fi măsuri suplimentare în piețe, Raed Arafat că acestea vor fi stabilite de specialiștii ministerelor.

„Am explicat că astăzi urmează să se emită un ordin al ministrului sănătății comun cu celelalte ministere care au competență. Vor fi stabilite toate aspectele care se referă la modul în care se va desfășura activitatea în interiorul pieței, vor fi măsuri stabilite în ordinul ministrului sănătății, da”, a precizat Raed Arafat.

Arafat, întrebat dacă va crește numărul infectărilor după alegeri: Dacă nu facem întruniri, nu

BNumărul infectărilor cu noul coronavirus nu va crește după alegerile parlamentare, dacă oamenii respectă regulile de igienă și de distanțare socială, spune secretarul de stat în MAI, Raed Arafat: „Nu ar trebui să mai vedem întruniri de sute de persoane, ca la locale”.

Întrebat dacă va crește numărul infectărilor după alegerile parlamentare, șeful DSU, Raed Arafat, a spus că nu ar trebui să se întâmple asta.

„Dacă se respectă regulile în interiorul secțiilor de vot, în așteptare la intrare în secția de vot, în deplasare spre secția de vot și dacă oamenii respectă aceste reguli și înțeleg că măsurile de relaxare, în sensul că pot să se miște fără să aibă hârtia pe propria răspundere. Astea (declarațiile pe proprie răspundere - n.r.) sunt venite ca să faciliteze procesul de vot și nu alte activități”, spune Raed Arafat.

El apreciază că alegerile parlamentare nu reprezintă un risc suplimentar de infectare, dar întâlnirile de după alegeri, cu sute de persoane, cum au fost la alegerile locale, sunt un risc major.

„Nu văd cu un risc suplimentar, decât că vor fi oameni care vor merge la vot și vor respecta regulile de distanțare și regulile de dezinfecție și absolut toate aspectele de igienă. Lucrul care nu ar trebui să îl vedem este că după finalizarea votului și după anunțarea rezultatelor să nu mai apară din nou întruniri cum au apărut la alegerile locale și cum am văzut în mai multe locuri. Au fost chiar sute de persoane, dar fără respectarea regulilor și fără respectarea a absolut nimic, nici reguli de sănătate publică, nici distanțare și în multe locuri fără mască. Aceste lucruri trebuie evitate la maxim și bineînțeles nu trebuie să se întâmple, să nu aibă loc, ca să prevenim, într-adevăr o infectare în masă a unor persoane care participă la astfel de activități”, conchide șeful DSU.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: Raed Arafat