x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Locale Balta Tuzla, îngropată în gunoaie. Garda de Mediu a făcut o sesizare penală

Balta Tuzla, îngropată în gunoaie. Garda de Mediu a făcut o sesizare penală

22 Sep 2022   •   13:29
Balta Tuzla, îngropată în gunoaie. Garda de Mediu a făcut o sesizare penală

Balta Tuzla, care se situeaza în interiorul ariei protejate ROSPA 0061 Lacul Techirghiol, este îngropată în gunoaie. Comisarii Garzii Naționale de Mediu Constanța au descoperit pe malul bălții deșeuri preponderent inerte (pământ, moloz, resturi din construcții și demolări), în amestec cu deșeuri reciclabile. Astfel de fapte penale se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 5 ani.

Comisarii Gărzii de Mediu Constanța au făcut, în urma unei sesizări, un amplu control în zona Bălții Tuzla, împreună cu inspectori ai Apelor Române Dobrogea Litoral și reprezentanți ai Agentiei Nationale pentru Arii Naturale Protejate.

Pe suprafete mari, malul Bălții Tuzla nu mai are aspect natural; deșeurile au fost abandonate pe mal, acoperite cu pământ și împinse spre apă.

Pentru identificarea faptuitorilor si tragerea acestora la raspundere, Garda Națională de Mediu Constanța a înaintat sesizare penală, pentru încălcarea prevederilor OUG 92/2021 privind regimul deșeurilor și OUG 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

Balta aflată la marginea fostei sărării musulmane Tuzla, a devenit o apă de sine stătătoare târziu, la începutul anilor 2000. Era oarecum o parte a lacului Techirghiol.

Izvoarele subterane și apa de precipitații captate de bazinul natural de la baza dealului Băldăran afectau negativ salinitatea lacului Techirghiol. Astfel s-a hotărât separarea definitivă a acestei balți naturale și deversarea excesului de apă dulce, care ducea și la inundații frecvente ale satului Tuzla, în mare, aflăm de pe contul de Facebook „Techirghiol Dobrogea”.

×
Subiecte în articol: Balta Tuzla garda de mediu