Aproape 90 de echipe, formate din bucătari profesionişti şi amatori, din ţară şi străinătate, s-au înscris la ediţia din acest an a Paradei Cârnaţilor şi Festivalul verzei, ce vor avea loc la sfârşitul acestei săptămâni la Sfântu Gheorghe.
"Cele aproape 90 de echipe înscrise în concurs demonstrează că acest eveniment are un loc bine determinat pe harta gastro-turistică a judeţului (...) În acest an, ca şi în ultimii 14 ani, căutăm să promovăm valorile locale şi sperăm că şi acest sfârşit de săptămână va fi o adevărată sărbătoare comunitară", a declarat, pentru AGERPRES, directorul executiv al Asociaţiei Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), Vajda Lajos, mare maestru al Ordinului Cavaleresc Gastronomic 'Transylvania'.
Parada cârnaţilor va avea loc sâmbătă, iar fiecare echipă înscrisă va primi câte zece kilograme de carne şi va trebui să prepare 15 metri de cârnaţi.
Organizatorii au anunţat că, în cadrul acestui eveniment, vor fi preparaţi cel mai subţire cârnat din ţară - dintr-o sută de kilograme de carne, cu un diametru de 13-15 milimetri, precum şi cel mai gros cârnat din ţară - cu un diametru de 60-80 milimetri.
Printre 'vedetele' Paradei cârnaţilor din acest an vor fi şi preparatele din carne de vânat.
Festivalul verzei va avea loc duminică, iar participanţii vor avea libertatea de a găti orice doresc, respectând tema evenimentului.
Juriul, prezidat de Tóth Endre, un maestru bucătar din Ungaria, va premia, ca în fiecare an, gustul, aspectul preparatelor, reţeta, originalitatea, decorarea meselor, costumaţia echipelor şi servirea.
"Scopul nostru este să atragem cât mai mulţi turişti în judeţul Covasna, dar şi să le oferim şi localnicilor o posibilitate de a petrece tipul liber în mod folositor şi plăcut. Pe lângă concursuri, vizitatorii şi turiştii sunt aşteptaţi la un adevărat street-food festival secuiesc, deoarece se vor găsi diverse specialităţi secuieşti, cum ar fi cârnaţi, sarmale, hot-dog secuiesc, ciolan sau tocăniţă din carne de vânat", a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Covasna, Grüman Róbert.
Evenimentul este organizat de Asociaţia Întreprinzătorilor Mici şi Mijlocii din judeţul Covasna (ASIMCOV), Asociaţia Unităţilor Hoteliere şi de Alimentaţie Publică, Asociaţia Judeţeană pentru Dezvoltarea Turismului din cadrul Consiliului Judeţean Covasna şi Ordinul Cavaleresc Gastronomic 'Transylvania', care numără, la ora actuală, aproape 300 de persoane pasionate de gastronomie. AGERPRES