Sumele necesare pentru exproprieri în scopul realizării drumurilor aferente ansamblului Henri Coandă, precum şi reţelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public sunt estimate să ajungă la 18,1 milioane lei, conform unei hotărâri adoptate, joi, de consilierii generali.
Astfel, aceştia au adus o serie de modificări hotărârii de Consiliu General din 29 februarie 2016 privind declanşarea procedurilor de expropriere pentru imobilele proprietate privată situate pe amplasamentul lucrării de utilitate publică "Realizarea reţelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public, precum şi a drumurilor aferente ansamblului Henri Coandă - etapa I".
Conform hotărârii din 2016, suma globală a despăgubirilor era estimată la 14,6 milioane lei.
Potrivit actualei hotărâri, suma globală estimată a despăgubirilor este de 18,1 milioane lei, fiind compusă din valorile individuale aferente despăgubirilor estimate. Sunt supuse procedurii de expropriere suprafeţe de 181 mp construcţii şi, respectiv, 8.095 mp teren dintr-un total de 17.601 mp teren afectat de lucrarea de utilitate publică.
În expunerea de motive, semnată de primarul general, Gabriela Firea, se arată că, după adoptarea hotărârii din februarie 2016, procedura a fost sistată, deoarece la stabilirea culoarului de expropriere pe zona străzii Biharia nu a fost respectat culoarul aprobat prin PUZ, dar şi din cauză că există o zonă de culoar necesar a fi rectificat pe strada Avionului Nisipoasa, urmare a condiţionalităţilor din avizul SNCFR.
"În zona de nord a Capitalei este necesară realizarea reţelelor publice de alimentare cu apă, canalizare, iluminat public, precum şi a drumurilor aferente ansamblului rezidenţial Henri Coandă, lucrare aflată în curs de edificare de către Agenţia Naţională de Locuinţe. Astfel, conform proiectului, pe un teren cu o suprafaţă de 115,9 ha amplasat în zona complexului Sere Pipera - Aeroportul Băneasa - Comuna Voluntari sunt în curs de realizare, pe suprafaţa de 60,55 ha aflată pe raza Municipiului Bucureşti, un număr de 522 case-locuinţe individuale şi un număr de cinci blocuri cu un număr total de 81 apartamente între unu şi cinci camere", se arată în raportul de specialitate.
Conform aceluiaşi document, evaluatorul (societate Mocanu şi Asociaţii) a precizat că evaluarea reprezintă o estimare globală a valorilor imobilelor. Ea s-a realizat fără prezentarea actelor de proprietate, urmând ca evaluările ulterioare să se facă pentru fiecare proprietate în parte şi ţinând cont de aspectele juridice sau indicatorii urbanistici ai proprietăţii. Totodată, la data evaluărilor punctuale pentru fiecare proprietate, valorile pot fi diferite depinzând de caracteristicile fiecărei proprietăţi în parte (acces, suprafaţă, deschidere, utilităţi, stare tehnică, calitatea şi tipul finisajelor). Aceste valori pot fi diminuate cu 15 - 40% în funcţie de caracteristicile fizice şi tehnice ale fiecărei proprietăţi. AGERPRES